Темпер для кави
Темпер для кави, один з основних інструментів при приготуванні кави в еспресо машині. Його основне призначення – трамбування змеленої кави в холдері. У перекладі з англійської tamping буквально означає трамбування. Так як цей інструмент використовується при кожному приготуванні кави, дуже важливо, щоб він був зручний, комфортно сидів у руці та якісно виконував своє завдання.
Темпер потрібен для того, щоб зробити максимально однорідну структуру таблетки кави в кошику. Ідеально затемперована таблетка гарантує рівномірне проходження води через мелену каву. Це дає правильну рівномірну екстракцію та забезпечує правильну екстракцію смакових та ароматичних речовин з кавою.
Якщо ж каву потім темперували нерівномірно чи неякісно – вода проходить за принципом найменшого опору, тобто через найтонший шар кави. В результаті в місці де шар кави найменша кава переварюється, а найтовстіший шар кави практично не готується. Так само, при неправильному темперуванні можуть з'являтися так звані канали або тріщини, по цих каналах вода проходить і практично не виварює кави.
Правильно затемперована кава забезпечує стабільний смак кави та є найважливішим фактором у приготуванні цього напою.
Види темперів для кави
Темпер для кави буває різних видів. За формою основи виділяють плоску основу та конічну. Конічна вимагає розподілу зусиль від центральної частини до стінок холдера, а плоска створює рівномірний тиск.
Іноді робоча частина пристрою буває рифленою. Таблетка виходить із канавками і вода розподіляється більш рівномірно. Ще один цікавий варіант темпера – динамометричний. Усередині темпера є пружина. Він підходить як для домашнього застосування, так і професійного. За допомогою динамометричного темпера можна виставити бажану силу темперування.
З чого роблять темпера для кави?
Найбільш бюджетні темпери із пластику. Пластмасові преси не дуже добре виконують темперування, але є самим дешевим варіантом. Через недостатню вагу, якісно затемперувати каву не завжди виходить. Також вони не дуже довговічні.
Робоча поверхня з алюмінію служить набагато довше. За вагою він важчий від пластмасових темперів. Особливість темперів з алюмінію – на них згодом з'являється безліч дрібних подряпин.
Найзручніший матеріал для темпера – нержавіюча сталь. Деталі виготовляються на токарних верстатах та поліруються вручну. Такий матеріал надійний, має достатню вагу та повністю безпечний.
Рукоятки роблять із дерева та алюмінію. Ручки з дерева найпоширеніші, вони приємні тактильно, досить довговічні і не нагріваються при використанні. Ручки з дорожчих порід дерева дуже довговічні. Ручка з дерева дуже зручна, майстри на верстаті надають ручці ергономічної форми, шліфують і покривають лаком або олією.