Гейзерна кавоварка
Гейзерна кавоварка, або в народі просто Гейзер, була вигадана італійцем Альфонсо Біалетті. Спершу кавоварка завоювала популярність у себе на батьківщині в Італії, а згодом і в усьому світі. Навіть зараз восьмигранний дизайн класичної гейзерної кавоварки вважають один із символів цієї країни.
Принцип роботи гейзерної кавоварки дуже простий. Враховуючи низьку вартість - це забезпечило їй таку популярність,
З чого складається гейзерна кавоварка
- Нижнього резервуара (основи пристрою, що наповнюється водою та встановлюється на плиту)
- Воронки-фільтра (для меленої кави)
- Верхній резервуар ( резервуар для готової кави).
- Гумової прокладки-ущільнювача
- Фільтр сита
Принцип дії Гейзерної кавоварки
При підвищенні температури у нижньому резервуарі утворюється пара. Високий тиск буквально виштовхує окріп через фільтр сито, в якому насипана мелена кава. Під час проходу гарячої води через каву і відбувається процес приготування кави. Молота кава насичує воду смаком та ароматом. Після цього кава через трубку потрапляє у верхній резервуар.
На нижній частині кавника розташований спеціальний запобіжний клапан для аварійного випуску пари – обов'язкова деталь у пристрої, що працює з високим тиском. Цей клапан використовується як позначка для кількості води. Не можна наливати воду вище за цей клапан
Як приготувати смачну каву в гейзерній кавоварці
- Налити воду в нижню ємність, не вище за клапан
- Заповнити фільтр меленою кавою. Для цього рекомендується використовувати середній або грубий помел кави.
- З'єднати верхню та нижню частини кавоварки.
- Поставити на вогонь. Готувати каву поки з верхньої трубки не почне виходити повітря замість рідини
Секрети приготування кави в гейзерній кавоварці
Хоча сам процес приготування кави у гейзері здається дуже простим. Існує кілька секретів та тонкощів у рецептах кави в гейзерній кавоварці.
- Використовуйте співвідношення кави до води десь 1 до 12
- Можна використовувати теплу воду для скорочення часу приготування (це прибере неприємну гіркоту)
- Можна додати спеції до кави, перед тим як ставите кавоварку на вогонь
- Щоб отримати в гейзерній кавоварці каву з пінкою, добре збийте в чашці невелику кількість готового напою. Потім доливайте до цієї суміші решту кави.
- Не доводьте процес до характерного шипіння кавника – цей звук означає, що вода вже пішла.
- Краще вимкнути плиту на піку приготування моки та залишити кавоварку на хвилину
- Намагайтеся не перетримувати каву і не перегрівати її, щоб уникнути гіркоти в напої
Розмір гейзерної кавоварки
Ви часто можете побачити в назві гейзерної кавоварки позначки – на 3 чашки, 6 чашок, 9 чашок.
Виходячи із загальновизнаних грамовки 1 чашка в гейзерній кавоварці - приблизно 50 мл. Тобто мок на 3 чашки - це десь 150 мл. кави, відповідно на 6 чашок – приблизно 300
Матеріал Гейзерної кавоварки
Найпоширеніші матеріали це алюміній та нержавіюча сталь.
Важко сказати, яка гейзерна кавоварка краща: алюмінієва чи сталева. Алюміній – бюджетний варіант, чудово підходить для газових та електричних плит, можливо, трохи поступається нержавіючої сталі на вигляд (але це суб'єктивно). Нержавіюча сталь у цьому питанні більш примхлива і вимагає більш уважного догляду, якщо ви хочете, щоб поверхня кавоварки завжди була дзеркальною.
Головним чинником під час виборів матеріалу є тип плити. Якщо у Вас газова, електрична чи склокераміка – можна сміливо брати алюмінієву. Якщо ж індукція, то до неї підходитиме тільки гейзерна кавоварка з нержавіючої сталі. Також є алюмінієві моки з вбудованим, спеціальним, диском для індукції.