Мадлер
Мадлер барний
Мадлер muddle це спеціалізований барний інвентар для розминання натуральних компонентів Таких як фрукти, ягоди, трави та спеції.
Візуально мадлер нагадує довгу ручку з плоским дном для зручного натискання у високій посуді. Його розмір, діаметр і матеріал може сильно змінюватись в залежності від побажань та цілей бармена.
Для чого потрібний мадлер
Часто у рецептурі коктейлю прописують натуральні інгредієнти. Ягоди та фрукти дають напою смак та аромат, прянощі – пікантність, а трави – свіжість. Для того, щоб максимально розкрити смако-ароматичний профіль цих компонентів, необхідно зробити на них механічну дію, простими словами просто придушити або прим'яти. Це робиться для того, щоб із плодів пішов сік, спеції подрібнили, а трави розкрили пори та максимально могли взаємодіяти з іншими компонентами коктейлю. Для цього й потрібен мадлер.
З яких матеріалів бувають мадлери
Мадлери бувають виконані з трьох видів матеріалів: дерево, пластик та метал. У кожного з них є певні переваги та недоліки. Дерев'яні мадлери не рекомендується використовувати з компонентами, що мають яскравий колірний пігмент. Так як дерево має властивість вбирати колір, аромат, то після того, як бармен добре підім'яв полуницю - навряд чи вдасться відмити дерев'яний мадлер від червоного кольору. Також при неправильному догляді дерево може сохнути та волокнисті сегменти можуть потрапляти на продукти. Звичайно, дерев'яний мадлер - це гарний девайс, але з ними потрібно бути максимально акуратними. Що стосується пластику та металу – вони більш універсальні.Ні колір, ні ароматику вони не вбирають, набагато простіше у догляді. Але мадлер з дерева має і плюси, він екологічний і досить м'який (на відміну від металу) їм складно пошкодити посуд.
Розмір та діаметр мадлера
Що менше мадлер, то більше рухів їм потрібно буде зробити. У середньому розмір мадлера 15-25 см. Розмір – досить індивідуальний і варто орієнтуватися лише на комфорт та зручність бармена. Також як і розмір – має бути максимально зручним для рук бармена та посуду бару. Адже якщо діаметр склянок у барі невеликий, то, природно, мадлер також буде не більше кількох сантиметрів. Завжди в барі інвентар та посуд повинні відповідати один одному.
Як використовувати мадлер
Акуратність, чистота, сухість. Ось три основні правила догляду за барним інструментом. Мадлер завжди має бути на своєму місці. Причому часто під час робочого процесу мадлер зберігають у ємності з водою, щоб оперативно змивати залишки компонентів. Це нормальна і часто застосовна практика. Після робочої зміни необхідно добре вимити мадлер, наполірувати та підготувати до наступної зміни (покласти на своє місце).
Якщо мадлер виконаний з дерева - не допустимо тривалий контакт з водою, так як дерево набухає і буде псуватись.
При виборі мадлер варто орієнтуватися на зручність. Щоб у руках він не ковзав, відповідав розміру долоні та посуду у барі. Зараз виробники девайсів надають досить широкі лінійки інвентарю, і можна спокійно вибрати розмір, колір, форму та матеріал – який влаштовуватиме саме вас.
Мадлер – це незамінний інструмент у роботі професійного бармена, оскільки приготування більшості коктейлів просто неможливе без його використання.
Основне його призначення – це видавлювання соків із фруктів та ягід безпосередньо у посуді для подачі готового коктейлю. Мадлером можна досить швидко і легко подрібнити різні фрукти, ягоди, крупинки цукру і кубики льоду, а також отримати з трав ефірні олії, які бармени потім використовують у приготуванні різних напоїв для насичення коктейлю з неповторним смаком і ароматом.
Завдяки різним матеріалам, текстурі та формам, можна вибрати кілька мадлерів, які будуть ідеально підходити для конкретних інгредієнтів та значно полегшувати і робити приємним процес приготування різноманітних коктейлів. Обравши мадлер, який вам сподобався, і озброївшись кількома професійними рецептами, будьте впевнені, що ваші коктейлі завжди будуть насиченими і смачними.