Чайник для кави
Яким має бути чайник для приготування кави
Чайник для приготування кави повинен бути з довгим носиком створений спеціально для заварювання кави методом проливу. Форма чайника продумана так, щоб вода лилася тонким струмком, повільно та під особливим кутом. Чайники бувають різних матеріалів, різних форм та розмірів. Який чайник краще взяти для себе?
Влаштування чайника для заварювання кави
Металеві чайники з тонким довгим носиком дуже зручні для заварювання кави в девайсах з відкритим способом приготування, такі як у вирві, кемексі, В60, Клевер, дріп кави і т.д.
Якого обсягу має бути чайник для приготування кави
Вибираючи об'єм, не забувайте, що каву потрібно заварювати свіжою водою, не варто кип'ятити повторно воду з приготування кави. Кавові чайники бувають об'ємом від 250 мл до 2 літрів. Якщо ви готуєте 1-2 чашки кави, то можна взяти об'єм від 600 до 1200 мл. Щоб води було із запасом і вистачило Вам на прогрівання воронки, змочування фільтра та саме приготування.
Матеріал та товщина корпусу чайника
Найоптимальніший матеріал для таких чайників це нержавіюча сталь 18/10 (вона ж 304). Така сталь має стійкість до окислення та іржі, не боїться високих температур.
Заощаджувати на чайнику не варто, якісний чайник із довгим вигнутим носиком із якісної нержавіючої сталі прослужить набагато довше і буде повністю безпечним.
Форма носика у чайника для приготування кави
Кінчик носика повинен знаходитися на рівні верху корпусу, це допоможе якісно контролювати потік і спростить заварювання. Форма носика має нагадувати шию лебедя або їх ще називають гусяча шийка. Ідеальна форма носика і зріз отвору продумані так, щоб вода надходила під прямим кутом за будь-якого нахилу чайника, а натиск залишався рівномірним.
Чайник з терморегулювання
Контроль температури. Однією з ключових особливостей чайників для приготування кави є програмування температури води. Найлегше приготувати смачну каву можна на 89-93 градуси. Хоча трохи перегріта вода може сильно зіпсувати смак вашого напою. А в таких способах приготування як кемекс або аеропрес навіть кілька градусів може кардинально змінити смак вашого напою. Якщо ви сильно помилились з температурой води– напій може сильно гірчити чи навпаки давати неприємну кислотність
Чайник із можливістю регулювання температури
Варто визнати, що на це впливає не тільки температури води, а й такі важливі фактори як час, помел, та й якість самої кави, але якщо ви просто заллєте каву окропом – це не буде мати жодного сенсу. Також великою перевагою таких чайників є те, що вони не тільки нагрівають температуру до певного показника, а й можуть утримувати протягом тривалого часу.
Тонкий носик чайника для приготування кави
Чайники для кави мають тонкий продовгуватий носик, його ще називають качиний, а іноді Гусяча шия. Ключовим фактором у таких чайниках є вузька шийка. Розташування носика не згори, як у класичних чайників, а починається знизу і йде вгору. Це дозволяє добре контролювати поток води та інтенсивність подачі. При заварюванні кави через фільтр – це дозволяє досягти більш рівномірної екстракції та контролю приготування.