Свіжообсмажена кава
Якщо ви хочете отримати насичену, ароматну та збалансовану каву – вона обов'язково має бути свіжою. Адже тільки свіжобсмажена кава може Вам максимум смакоароматичних речовин, які можуть бути в кавовому зерні. Якщо кава обсмажена давно - смак її буде плоским і не виразним з неприємним присмаком. Причина цього повітря, кава як і будь-який продукт окислюється, видихається і вже не дасть того смаку, який був відразу після об смаження.
Чому краще вибрати свіжообсмажену каву?
Під час обсмажування кави та впливу температури у зерні проходить безліч хімічних процесів та змін. Кава втрачає багато води, і її вміст знижується з 10-13% до 2-3%, і проходить карамелізація. Під час обсмажування кави виділяються ефірні масла (саме вони і дають звичний нам запах), при високій температурі звільнятися безліч різних речовин. При нагріванні в зернах проходить реакція Майяра – це хімічна реакція між цукрами та амінокислотами, саме під час цієї реакції формується колір, аромат та смак кави. Завдяки такій реакції, зерна темніють та виділяються ефірні масла, руйнується клітковина та знижується рівень глюкози.
Як обсмажується кава?
При обсмаженні кавового зерна можна виділити 3 основні стадії
- Сушіння, при ній випаровується вся зайва волога
- Після 100 градусів починається реакція Майяра (на цьому етапі формуються квіткові, ягідні та фруктові ноти.
- Понад 170 грарусів починається карамелізація, на цьому етапі формується вже класичні шоколадні, карамельні та горіхові ноти.
В результаті цих процесів утворюється безліч ароматичних сполук. Найважливіші з них:
- Фурани, вони надають каві солодкий карамельний смак
- Піразини, що відповідають за квіткові ноти у смаку
- Кетони відповідають за маслянистий смак
- Кофеоль, надає каві звичний нам запах
При дії високих температур кава інтенсивно випаровує вологу, через що зерно стає більш пористим і легшим.
Що відбувається з кавою після обсмаження
Відразу після обсмаження зерно починає інтенсивно виділяти вуглекислий газ. З цієї причини більшість обсмажчиків не пакують каву відразу після того, як вона охолоне. Свіжообсмаженій каві дають певний час, щоб відлежатися, щоб частина газу вийшла.
Але робити це потрібно дуже обережно, річ у тому, що кава дуже гігроскопічний продукт, він дуже швидко вбирає запахи та вологу з навколишнього середовища. Так само кава вступає в реакцію з киснем і починає процес окислення та втрату частини ефірних масел, які відповідають за насичений аромат. Якщо спросити - то кава починає просто видихатися. Саме тому потрібно уважно контролювати цей процес і вчасно фасувати каву в герметичні упаковки зі спеціальним клапаном, що дегазує (саме він дозволяє випустити зайвий вуглекислий газ і дає пакету лопнути).
Скільки можна зберігати свіжообсмажену каву
У перші кілька днів, коли відбувається стабілізація кави, смак може трохи змінюватись. Свого піку смак набирає до 4-7 днів. Якщо зберігати каву правильно (можна зберігати прямо в пакеті, якщо там є дегазуючий клапан) то смак зберігається до місяця, а іноді і до двох місяців. Після цього періоду аромат і смак стрімко згасають. Якщо зберігати каву у відкритій пачці з доступом повітря, то термін зберігання скорочується до тижня, а якщо кава змелена – то термін зберігання йде на години.
Як відрізнити свіжообсмажену каву від несвіжої. Свіжа кава завжди має яскравий насичений смак, це відразу помітно, навіть якщо ви не сильно знаєтеся на каві. При світлій і середній обсмажці на зернах кави немає ніяких маслянистих плям. Якщо ж ви купуєте вже змелену каву, то всі ці моменти не мають значення, ця кава видихалася ще на моменті фасування.
У супермаркетах ви часто можете зустріти каву на вагу, яка зберігається в прозорих контейнерах і розсипається по упаковках перед продажем. Це не дуже гарний варіант, такі контейнери не герметичні і кава постійно перебуває під впливом світла. А дата обсмажування, швидше за все, таємниця, навіть для самих продавців.
Найкращий спосіб зберігання, коли кава упакована в непрозору упаковку з дегазаційним клапаном. На упаковці обов'язково має бути маркування, коли кава була обсмажена.