Фільтри для приготування кави
Для кожного способу приготування кави використовують свої фільтри. Кемекс, В60, Каліта, Клевер – всі ці девайси використовуються зі спеціальними фільтрами створеними саме для них. Так як, у кожного способу приготування свій принцип роботи, для одного способу використовуються тонкі ніжні фільтри, інший спосіб вимагає більш щільний і товстий фільтр
Наприклад, для кемексу потрібні фільтри з дуже щільного паперу, такі фільтри знижують швидкість протоку води та підсилюють екстракцію. Вони затримують більшість дрібних частинок, а також велику частину кавових олій. Такий фільтр дає легкий та чистий напій. Якщо використовувати не підходящі фільтри, кава може вийти не збалансованою і з неприємним присмаком паперу.
Як правильно вибрати фільтри для кави?
Фільтри потрібні практично для всіх альтернативних способів приготування. Імерсійні лійки, В60, кемекс, аеропрес, краплинні кавоварки – всі ці способи вимагають використання правильних фільтрів
Фільтр потрібен для правильної екстракції кави, він не пропускає різні дрібні частинки і небажані масла. А в деяких лійках сприяє правильній аерації та насиченню напою киснем. Ну і головне - кава виходить без неприємної гущі.
Фільтри бувають із різних матеріалів
- Паперові
- Металеві
- Тканинні
- Нейлонові
Паперові фільтри для кави
Паперовий фільтр потрібен для Hario V60, Іммерсійних воронках, аеропресах, калітах, кемексах або для безлічі видів електричних капельних кавоварок.
Такі фільтри мають пористу структуру і добре пропускають смакоароматичні сполуки, при цьому їх структура дозволяє затримати пил кави. З такими фільтрами кава буде з легким тілом та насиченим смаком.
Всі паперові одноразові фільтри, що дуже зручно. Їх не потрібно чистити, а після використання, ви їх просто викидаєте разом із використаною кавою
Якими бувають паперові фільтри для кави?
Фільтри для кави роблять із спеціального паперу. Фільтри бувають натурального кольору (бежеві) та вибілені. Невибілені фільтри більш екологічні, але можуть давати присмак паперу в напої.
Щільність фільтрів та їх вплив на смак кави
Для кожного способу передбачено свою щільність фільтра.
- Низька щільність підходить для приготування у воронках Hario В60 та Bonavita.
- Середня щільність для приготування в різних капельних кавоварках.
- Висока щільність фільтра добре підійде для Кемекс та Каліта
Щільність паперу впливає на швидкість проливу. Від щільності залежить тривалий час контакту води з кавою, отже час екстракції. Чим щільніший фільтр – тим повільніше пролив. Для більш щільних фільтрів варто використовувати більший помел, щоб кава не переекстрагувалася і не гірчила.
Якщо ж ви використовуєте фільтр, але смак все одно Вам не подобається, варто звернути увагу на розмір помелу, можна зробити його дрібнішим або більшим.
Металеві фільтри для кави
Металеві фільтри іноді використовують для в60, кемексу і аеропресу.
З металевим фільтром кава буде з більш вираженим тілом. Такі фільтри мають більші пори, що пропускає більше олій та дрібних частинок кави. Кава може вийти більш гіркою, тому що частинки кави, які потрапили в напій через фільтр, продовжують екстрагуватися.
Так відбувається через більші отвори, через які в напій просочуються кавові частинки і масла.
За таким фільтром легко доглядати, метал, не вбирає кавові олії та вологу. Також він може прослужити Вам дуже довго.
Тканинні фільтри для кави
Тканинний фільтр можна використовувати у воронці, кемексі та капельній кавоварці.
Тканинний фільтр, як і металевий, має великі пори, він також пропускає дрібні кавові частинки і масла. Тому напій може вийти гіркуватим
За тканинним фільтром трохи складніше доглядати, після кожного його використання його потрібно прати. При його пранні не можна використовувати різні миючі засоби, оскільки вони можуть залишати запах і впливати на смак кави надалі. Такий фільтр потрібно зберігати у сухому вигляді, оскільки наявність вологи може сприяти зростанню бактерій. Фільтри з тканини можна зберігати в холодильнику.
Нейлонові фільтри для кави
Це бюджетний фільтр, який часто використовують для недорогих капельних кавоварок.
Для такого фільтра бажано використовувати великий помел, щоб дрібні частинки не потрапляли у напій і не давали йому неприємної гіркоти. Через великий розмір помелу, приготування кави проходить трохи інакше