Продавець Інтернет-магазин КНБК свіжообсмажена та зелена кава розвиває свій бізнес на Prom.ua 7 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
7372 відгуків
Акційні пропозиції Ознайомитися <-

Ми працюємо. Наш графік роботи : БУДНІ: з 10:00 до 20:00 /// СУБОТА: з 11:00 до 16:00 /// Неділя ; Вихідний /// Замовлення приймаємо через сайт 24/7, опрацюємо в найближчий робочий час ;)

+380 (98) 120-91-92
+380 (95) 499-10-65
0 (800) 33-20-92
вул. Нижній Вал, 41 та вул. Рональда Рейгана, 46 (сорок шість), Київ, Україна
Кошик
Інтернет-магазин КНБК свіжообсмажена кава та все для її приготування

Свіжообсмажена кава в зернах (пакування 1кг.)

ГалереяСписок

Свіжообсмажена кава в зернах

Як обрати каву в Зернах?

Щоб приготувати смачну каву, вона обов'язково має бути свіжою. У старої кави плаский аромат, дуже невиразний і нестабільний смак із неприємною гіркотою та сторонніми запахами. Так відбувається через контакт кави з повітрям, від цього кава швидко видихається і втрачає всі свої смакоароматичні характеристики.

Чому важливо обирати свіжообсмажену каву

Під час процесу обсмажування кави у зерні відбувається багато хімічних реакцій. Знижується кількість вологи в зерні з 11% до 3%, основні реакція всередині кави це реакція Майяра і карамелізація. Також під час обсмажування виділяється безліч ефірних масел.

Що відбувається з кавою під час обсмажування

При обсмажуванні кави відбувається три основні стадії:

  • Сушіння, при якій випаровується зайва волога,
  • Приблизно при 100 градусах починається реакція Майяра, під час якої формуються ензимні ноти - квіткові, фруктові та ягідні,
  • З 170 градусів починається карамелізація, під час якої формуються типові аромати: шоколад, горіхи, спеції, карамель.

Реакція Майяра - це один з основних факторів формування кольору, смаку та аромату кави. Під час цієї реакції амінокислоти починають взаємодіяти з цукром і у результаті утворюються сотні ароматичних сполук. Найважливіші з них є фурани, які надають каві солодкий карамельний смак. Так само дуже важливі піразини, які відповідають за квіткові ноти у смаку, кетони - які відповідають за маслянистий смак та кафеоль, яка надає каві характерного запаху. Саме під час реації Майяра зерна кави змінюють колір із зеленого на насичений коричневий, виділяються ефірні масла, руйнується клітковина та знижується вміст глюкози.

Багато хто вважає, що чим сильніше обсмажена кава, тим менше кофеїну в каві. Але це не зовсім так, сам кофеїн під час обсмажування не згоряє. Але при більш темній обсжарці загальна вага зерна зменшується (у порівнянні зі світлою обжаркою), через це, на ту ж вагу кави концентрація кофеїну навпаки може стати більшою.

Що відбувається з кавою після обсмажування

Відразу після обсмажування зерна кави починають виділяти вуглекислий газ. Іноді каві перед упаковкою дають трохи часу відлежатись і можливість зайвому вуглекислому газу вийти. Але робити це потрібно обережно. Свіжообсмажена кава дуже гігроскопічна. Вона дуже легко вбирає будь-які сторонні запахи, а при безпосередньому контакті з повітрям починає окислюватися і втрачати ефірні масла, а від їх вмісту залежить насиченість смаку і аромату.

Щоб газ виходив із зерна, але сама кава не контактувала з повітрям, використовують спеціальний дегазаційний клапан. Упаковки з таким клапаном не дають каві контактувати з киснем. Але навіть у таких упаковках каву не можна зберігати дуже довго.

Скільки зберігається кава в зернах і чому

Кава досягає максимальної насиченості смаку та аромату на третій-шостий день. При правильному зберіганні в пакетах з клапаном кави в зернах зберігаються особливості смаку до двох місяців. Через кілька місяців смак вже суттєво поступатиметься свіжо обсмаженій каві, смак стає пласким, з'являється неприємна гіркота та невиразний аромат. Кава в зернах у відкритій пачці може зберігатися кілька тижнів, а змелена кава кілька днів.

Відрізнити свіжу каву від старої можна навіть по запаху. Свіжа кава у зернах має насичений різкий аромат. Якщо обсмажування середнє або світле, то на зернах кави не повинно бути ніяких маслянистих плям. Якщо ж це зерно темної обсмажки, то масла на поверхні зерна допустимі, тому що в цій ситуації масла з'являються вже під час обсмажування.

Коли ви купуєте мелену каву в супермаркеті, шанс, що кава буде дійсно смачною дуже низький. Мелена кава сама по собі втрачає аромат дуже швидко, а через особливості логістики від моменту обсмажування до потрапляння на прилавок магазину може пройти кілька місяців. І в більшості випадків такі упаковки не мають клапана дегазації, який дуже важливий. Так само часто можна зустріти в магазинах каву в зернах, які продають на вагу. Зерно розкладають у прозорі пластикові контейнери, а потім пакують потрібну вам кількість. Такий спосіб зберігання теж не підходить для кавового зерна, так як контейнери негерметичні, кава знаходиться під впливом світла, дата обсмажування - швидше за все, таємниця навіть для продавців.

Кава в зернах має бути упакована в непрозору упаковку з дегазаційним клапаном. На упаковці обов'язково має бути зазначена дата обсмажки. Якщо від моменту обсмажування пройшло 1-2 тижні, це не дуже страшно, якщо вже більше місяця, рекомендуємо шукати щось свіжіше, а після розкриття упаковки випити каву бажано за кілька тижнів.

Оптимально, якщо зерна кави обсмажені від 3 до 14 днів. Така кава якраз буде на піку свого смаку, і у вас ще буде достатньо часу, щоб насолодитися смачним напоєм. Навіть якщо кава обсмажена 3 тижні тому, це теж не так страшно, якщо ви купуєте не велику упаковку і вип'єте її за 6-8 днів. Погано, якщо після обсмажування зерна минуло півтора-два місяці та більше.

Чи варто купувати каву в зернах чи все ж таки брати відразу мелену каву?

Дуже часто покупці хочуть, щоб кава вже одразу була змелена, якщо немає можливості змолоти зерно самостійно, то такий варіант має право бути. Якщо ж у вас вдома є кавомолка, завжди рекомендуємо молоти каву безпосередньо перед приготуванням. Чому ми так робимо? Для початку потрібно відповісти на важливе питання – чому ми перемелюємо кавові зерна?

Головна мета приготування кави полягає в тому, щоб отримати з кави максимум її смакового потенціалу - ті нескінченні варіації чудових смакових профілів, які закладені в кавовому зерні природою і підкреслено обсмажчиками. Цілісне зерно кави як природний резервуар довго зберігає аромати і смаки, що згодом розкриваються в чашці. А мелене зерно, якщо ви вирішите його все-таки купити, мають тенденцію втрачати свої якості дуже швидко – протягом кількох годин після відкриття упаковки. Вакуумна упаковка здатна втримати свіжість меленої кави в закритому стані, хоча і максимум смаку від цієї кави складно отримати, але вона відразу перестає бути такою після першого відкриття. Таким чином, чим швидше ви заварите і вип'єте пачку меленої кави, тим краще. Щоб дійсно зрозуміти різницю, ви можете змолоти невелику порцію кави і залишити її на день, а наступного дня приготувати її, при цьому паралельно змеліть ще одну порцію цієї кави і приготуйте її в другу чашку. Різницю ви відчуєте колосальну!

Зернова кава після помелу набагато краще розкривається при заварюванні, адже ефірні олії, прикриті оболонкою цілого зерна, випаровуються не відразу. Тому в такої кави набагато інтенсивніший і яскравіший аромат.

Кофе в зернах

Переваги кави у зернах

  • Контроль якості. Якщо ви не вперше берете певний сорт кави, то вже на вигляд ви можете визначити що ви отримали саме те, що замовляли. До того ж, каву в зернах можна молоти безпосередньо перед вживанням, що максимально допоможе розкривати її властивості.
  • Відсутність домішок та штучних ароматизаторів. Їх не додають у зернову каву.
  • Контроль над помелом. Ви самі визначаєте ступінь помелу. Різні методи заварювання вимагають різної фракції. При покупці зернової кави легко досягти потрібної.
  • Економія. Купівля кави в зернах може бути вигіднішою, оскільки зернова кава довше зберігає свіжість, ніж мелена. Отже, можна замовити упаковку більшого розміру та використовувати її поступово протягом кількох тижнів.
  • Приготування на свій смак. Починаючи процес приготування з більш ранньої стадії, з помелу, простіше досягти бажаного результату. Це дає більше контролю над процесом заварювання та можливість підлаштувати каву на свій смак.
  • Вибір методу приготування. Кавомашина, турка, пуровер, френч-прес - можна змолоти під будь-який із цих способів, якщо ж кава буде вже змелена, то ви зможете готувати тільки одним способом (під який уже змелена кави)

Якщо ж ви все одно вирішили купити мелену каву, то дотримуйтесь кількох рекомендацій.

Купуйте каву дуже невеликими упаковками, наприклад обсяг споживання на тиждень. Це може гарантувати, що ви отримаєте досить свіжу чашку кави щоразу. Мелена кава практично повністю втрачає смак та аромат через два тижні після розкриття упаковки.

Обов'язково приберіть свою каву подалі від таких факторів, як тепло, волога та світло. Ідеально підійде контейнер для зберігання кави з кришкою, що щільно закривається, або щільна пачка кави з зіп-локом. Але врахуйте, що навіть кава з вакуумних пачок буде менш свіжою, ніж кава, яку ви розмелюєте самі. Чим менший тимчасовий відрізок між помелом та заварюванням, тим смачніший напій!

Вибираючи каву в зернах, орієнтуйтеся на такі параметри:

  • Якість зерен. Вивчіть інформацію про виробника, регіон вирощування та методи обробки та ступінь обсмажування
  • Ваші особисті уподобання. Кава - це безліч різноманітних смаків і ароматів, тому вибір повинен залежати від того, що подобається саме вам. Віддаєте перевагу яскравому, фруктовому або цитрусовому ніжному смаку з кислинкою – замовляйте арабіку. Більше любите міцну та насичену каву, тоді ваш вибір – купаж арабіки та робтусти.
  • Обсмаження. Воно має вирішальне значення для смаку та аромату майбутнього напою. Зазвичай, за типом обсмажування зерна поділяються на 3 типи: світла, середня та темна. (насправді їх набагато більше)
  • Дата обсмажування. При покупці кави в зернах зверніть увагу на те, чим свіжіше зерна, тим кращий смак і аромат ви отримаєте.
  • Не зациклюватися на одному сорті. Якщо ви новачок у виборі кави, вам просто необхідно пробувати різні сорти, щоб визначити улюблені смаки і аромати. Кава в зернах – це унікальний продукт, кожен сорт якого відрізняється власним букетом та відтінками смаку. Експериментуйте та обирайте те, що вам по-справжньому подобається.
  • Спосіб приготування кави. Зважайте на спосіб приготування напою, яким ви зазвичай користуєтеся. Наприклад, для приготування в кавомашині рекомендується використовувати суміш зерен арабіки та робусти з більш темним обсмажуванням, а для приготування кави в гейзерній кавоварці або джезві – зерна середньої обсмажування. Фільтр кави любить світле об смаження.
  • Упаковка. Відіграє важливу роль у збереженні якості та властивостей зерен кави. Оптимально купувати каву в упаковках із клапаном для виходу вуглекислого газу, який перешкоджає попаданню кисню до пачки.

кава в зернах

Як визначити якісну каву в зернах

  • Зовнішній вигляд зерна. Якісна кава відрізняється однорідністю (хоча є сорти для яких різний розмір допустимо). Зерна візуально схожі між собою формою та кольором (якщо це не купаж). Також звертайте увагу на відсутність множинних дефектів: пошкоджень, тріщин або битого зерна (невелика кількість допускається навіть у дорогих сортах, але не повинно бути багато)
  • Походження. Найкраща кава виробляється на високогірних фермах у тропічних регіонах. Кава, вирощена на невеликих сімейних фермах, вважається якіснішою, тому що виробники можуть приділяти більше уваги догляду за рослинами. Високоякісний продукт зазвичай має інформацію про походження зерен, спосіб обробки, сорт кави та висота зростання.
  • Якість обсмажування. Ступінь обсмажування сильно впливає на смак та аромат кави. Якщо обсмажування світле, то в них зберігаються кислі нотки, а якщо темне, то напій може мати шоколадні, карамельні та горіхові нотки. Середнє ж обсмажування це більш універсальна кава, яка певною мірою має і ті й ті нотки.
  • Ціна кави. Кава високої якості може коштувати дорожче, ніж продукт із супермаркету. Однак, не завжди дуже дорога кава означає, що вона дуже смачна. Краще обирати зернову каву за співвідношенням ціни та якості. Або брати невелику упаковку, щоб спочатку оцінити його

І пам'ятайте, найкращий спосіб визначити якість кави – це спробувати її. Саме тому в нашому асортименті є спеціальні дегустаційні набори, купивши які ви можете оцінити відразу кілька сортів та знайти саме свою каву

Чим корисна натуральна кава в зернах

Натуральна кава – не лише смачний напій, який будить нас вранці, а й джерело багатьох корисних властивостей для організму. Кава містить багато антиоксидантів, які допомагають захистити організм від вільних радикалів. Останні можуть пошкоджувати клітини та сприяти розвитку захворювань. Кава містить кофеїн, який стимулює центральну нервову систему та може допомогти покращити настрій та знизити втому. Кофеїн також може допомогти збільшити енергію та витривалість, що особливо корисно перед фізичною активністю.

Деякі дослідження показують, що помірне вживання кави може знизити ризик різних захворювань, таких як діабет, хвороби серця, рак та хвороби Паркінсона. Якісна кава може допомогти покращити травлення та прискорити метаболізм. Кава може допомогти підвищити концентрацію та покращити когнітивні функції. Вживання кави перед тренуванням допоможе підвищити фізичну продуктивність під час занять спортом.

Однак, слід пам'ятати, що вживання кави не повинно перевищувати розумні межі, що може негативно вплинути на організм.

Як зберігати каву в зернах

Свіжообсмажена кава в зернах при правильному зберіганні може зберігати свої смакові якості більше місяця. А щоб зберегти всі смакові якості, необхідно правильно зберігати зерно.

Ось кілька простих правил, яких варто дотримуватись:

  • Відразу після покупки кави пересипте її в контейнер, що щільно закривається - бажано прозорий. Уникайте використання пластикових контейнерів, оскільки вони можуть вбирати запахи. Так само хорошим варіантом будуть пакети із Зіп локом та дегазаційним клапаном
  • Зберігайте каву в сухому та прохолодному місці, без попадання великої кількості світла та сторонніх запахів. Ідеальна температура для зберігання зернової кави – від +10 до +20 градусів за Цельсієм.
  • Не зберігайте каву в холодильнику, так як вона може вбирати запахи інших продуктів і втрачати свій смак і аромат.
  • Не зберігайте каву в місцях з високою вологістю.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете максимально продовжити термін придатності своєї зернової кави і насолоджуватися її насиченим смаком та ароматом протягом тривалого часу.

кава в зернах

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner