Розпушувачі для кави, голки, WDT
Голки для кави WDT, розпушувач кави
Існує досить широкий вибір девайсів для розподілу кави в ріжку:
- Сталева WDT-голка з ручкою.
За рахунок довжини та наявності ручки цей інструмент краще, ніж проста ігла, яку часто використовують бариста для розмішування помелу. Так її можна використовувати латте арт пензлик (але вона набагато товстіша)
- Вінчик з кількома зубцями істотно економить час і зусилля, порівняно з WDT-голкою.
Інструмент WDT комплектується тримачем, щоб зручно було тримати в руці.
- Аналогічний віночок, із зубцями загнутими голками на кінці, щоб краще перемішувати помел на дні кошика.
Добре підійде для глибоких фільтр-кошиків, щоб перемішувати великий обсяг меленої кави - 18-20 грам.
- Великі WDT, із стаціонарними голками
Найчастіше робляться вже під певний діаметр кошиків. Вони мають велику кількість голок, які розташовані не симетрично, щоб не формувати канали у каві. Є механічні як Castle needle від MHW-3Bomber або автоматичні як AutoComb
Як правильно користуватися голками WDT
При виборі девайса пам'ятайте, що найкращий результат дають зубчики завтовшки до 1 мм. Якщо користуватися занадто товстими, то розподіл помелу в кошику може стати менш однорідним, тому, наприклад, зубочистка для цієї мети не підійде.
Також важливо знати міру. Ось, що говорить про це відомий баріста і автор книг про каву Скотт Рао: "Легко створити нерівномірність у кавовому шарі, якщо ви робите WDT недбало або надто наполегливо". Саме Скотт Рао значно сприяв популяризації WDT та й загалом є авторитетним кавовим експертом, тому до його думки варто прислухатися.
Є два варіанти розмішування помелу за методом WDT:
- Розрівнювати мелену каву ближче до поверхні, коли зубці інструменту не доходять до дна кошика.
- Розподіляти помел по всій товщині таблетки, коли зубці дістають дна фільтр-кошика при розмішуванні.
Збільшений опір таблетки при протоці означає, що частки помелу спресовані щільніше, тобто розподіл кави у таблетці покращився. Завдяки цьому протока йде довше і при вищому тиску, а отже, зростає рівень екстракції.
За рахунок цього зменшується гіркота кавового напою і тіло стає гладкішим.
Отже, щоб техніка була максимально ефективною, краще використовувати розподіл по всій глибині помелу.
Користь голок для кави WDT:
Інструмент для розподілу помелу в ріжку досить легко купити чи зробити своїми руками. Його слід застосовувати з обережністю, щоб усунути нерівномірність у розподілі помелу, а чи не збільшити її. Для кращого ефекту розмішувати каву слід по всій глибині помелу.