Набір для капінгу кави
Капінг кави це процес професійної дегустації, під час якої визначають характеристики смаку та запаху кави, а також додаткові характеристики зерна. На різних обсмажуваннях кави його проводять регулярно, практично щодня, щоб контролювати якість обсмажування та вчасно вносити зміни до профілю обсмажування, якщо було знайдено якісь дефекти. Так само, іноді, капінг кави проводять у кав'ярнях, щоб розвивати смаковий досвід у бариста, а також познайомити своїх відвідувачів із новими сортами. Іноді любителі кави проводять капінг кави навіть удома, щоб краще розібратися в каві і вибрати для себе улюблений сорт.
Навіщо проводити капінг кави
Основне завдання капінгу - розкрити смаковий букет кави його ароматичний потенціал. Для цього каву заварюють універсальним способом у спеціальних чашках для капінгу. Змелену каву засипають у чашу, заливають гарячою водою та оцінюють кавою в кілька етапів. Такий спосіб дозволяє найбільш повно розкрити особливості смаку та аромату.
Інші способи приготування не підходять, тому що в одному випадку кава може виходити трохи кислішою, в іншому — трохи більш терпкою. Це відбувається через те, що кожен спосіб по-різному розкриває смаковий букет. Якщо кава приготовлена декількома способами, її не можна порівнювати між собою і тим більше надавати клас.