Апарат для приготування кави на піску
Кава в піску це один із найдавніших і найцікавіших способів приготування кави. Такий напій готується в джезві на розжареному піску. Пісок можна розжарити з допомогою відкритого вогню, як у давнину, а можна з допомогою електрики на спеціальних апаратах для кави на піску
Це один із найцікавіших та видовищних на сьогодні рецептів приготування кави. Називають такий спосіб приготування по-різному: кава по-турецьки, арабською, по-східному, на піску. Завдяки приготуванню у відкритому посуді можна легко створити той напій і з такою кількістю добавок, як Вам подобається.
Як готувати каву на піску
Кава на піску готується, як і класична кава в джезві з дуже дрібно, практично в порошок, меленої кави. Єдина відмінність, що джерелом температури є розпечений пісок
Дрібний помел потрібний для того, щоб у напої утворилася густа піна і щоб уникнути скрипу гущі на зубах. Змелена кава швидко втрачає свої якості, тому краще молоти її самостійно безпосередньо перед приготуванням напою.
При приготуванні кави по-турецьки його в жодному разі не можна кип'ятити. Перекип'ячена кава матиме гіркий і різкий смак. Пісок дозволяє рівномірно розподіляти температуру по всій поверхні джезви (а не лише знизу). Тому контролювати напій дуже легко, а смак виходить максимально збалансованим.
У домашніх умовах можна використовувати глибоку сковороду (краще — чавунну), куди насипають або чистий пісок, або пісок, змішаний із сіллю. Сковорода з піском ставиться на вогонь, а турка закопується в пісок десь на половину і готується кава. Важливо використовувати спеціальний пісок дрібної фракції. Звичайний пісок з вулиці має купу домішок і даватиме неприємний запах. Найкраще підходить очищений та прокалений річковий пісок.
Найзручніше готувати каву в спеціальних апаратах, у них продумані всі деталі для комфортного приготування. Ви самі виставляєте бажану інтенсивність температури, а високі борти дозволяють зберігати робоче місце в чистоті. Сам процес приготування кави в піску по праву вважається дуже видовищним.