Арабіка Ефіопія Йоргачеф свіжообсмажений
Смак кави арабіка Ефіопія Йоргачеф
- Дескриптори Квіти, вино, чорний чай, ягоди, цитрусова кислуватість
- Склад 100% арабіка моносорт
- Обсмажування Середня
- Країна Ефіопія
- Регион Африка
Арабіка Ефіопія Йоргачеф
Ефіопію Йоргачеф сміливо можна називати легендарним сортом кави, він неодноразово здобув найвищі нагороди на міжнародних виставках. За своїми смаковими характеристиками схожа на Ефіопію Сідамо, але водночас його смак більш ніжний і вишуканийВирізняється дуже високою щільністю напою. У смаку виразне можна відчути винні нотки, бергамот і солодкі квіткові відтінки. Приємна цитрусова кислуватість. Гіркуватість практично немає.
Вирощування арабіки Ефіопія Йоргачеф
Ефіопія одна з найдавніших країн світу, а що стосується кавової історії, вона взагалі родоначальник. Саме в цій країні з'явилася перша арабіка, саме звідси кавові дереваширилися в усьому світі. Все в ефіопській індустрії кава дуже специфічно та гідно уваги. Ідеальні природні умови, незвичайні прийоми вирощування, збирання й оброблення формують зерна з неймовірно багатим фруктовим смаком і ароматом.
Ефіопія це батьківщина кави
Стимулювальна дія кавових зерен першими, як заведено, відкрили для себеознавців і монахів. І для тих, і для інших важливо тривале бадьоріння і ясність мислення, тому ці сирі ягоди, як природні стимулятори, були дуже потрібні як добавки до їжі приблизно з 16 століття.
Наприкінці 17 століття зерна кави з Ефіопії опинилися в ЄАР. З розвитком торгових зв'язків і настанням епохи колонізації, з ЄНА насіння потрапили до Індії й Індонезії, а потім і в Латинську Америку, поступово розширившись світом і утворивши так званий «кавовий пояс». Можна стверджувати, що саме Ефіопія дала світу всі види кави. Зараз ця країна має найбільші у світі масиви квітучих кавових дерев, що робить її потенційним постачальником сировини для селекції нових сортів.
1967 року був відкритий Центр сільськогосподарських досліджень (JARC) мета якого — координувати, генерувати й поширювати технології виробництва кави на національному рівні. 15 випробувальних майданчиків у всій країні проводять велику роботу з вивчення ендемічних сортів, класифікації різновидів і виведення стійких до хвороб нових видів.
2008 року створена Ефіопська кавова бирка, що впорядковувало ціноутворення й дало можливість дрібним фермерам брати участь у експортних постачаннях.
Експорт арабіки приносить у бюджет країни приблизно 75% прибутку, роботою в цій сфері зайнято майже 20% населення. Ефіопія займає 5 місця у світі з виробництва кави, відправляючи на експорт приблизно 3,5 млн мішків по 60 кг. Ще стільки ж залишається всередині країни для місцевих кавоманів: каву п'ють тут приблизно 100% населення, включно з маленькими дітьми.
Теруар Ефіопії
Клімат і екологічні умови Ефіопії можна назвати ідеальними як для кави, що дикається, так і культивується на плантаціях.
Висота росту: від 900 до 2200 м, основна зона розташована на висоті 1350-1950 м, крутина схилів 15-45°. Рівномірний розподіл опадів упродовж року підтримує вологість ґрунту в оптимальному стані. Завдяки стабільній температурі без різких коливань упродовж сезону, дозрівання ягоди поступове, з чіткою кульмінацією до смаку й аромату в період збирання.
Для плантацій типово вирощування в сусідніх лунках тінкових культур: фруктових дерев, папаї або томатів. Для напівдіких ділянок практикується обробка кавового лісу: розчищення від ліан і прорізування крон високих дерев зі збереженням природного теневого пологу, який оберігає деревця від сонячних опіків, ґрунт — від пересушування і сприяє підвищення врожайності. Популярне сусідство кавових дерев із плодовими, зокрема й квітучими, дарує напою неповторні ягідно-фруктові нотки, приємну виразну кислинку й унікальний солодкий «ефіопський» посмак.
Тонкості індустрії кави в Ефіопії
Ефіопія — бідна країна, всі роботи з вирощування, збирання та оброблення зерен проводяться на 95% вручну.
Більших плантацій тут немає, основна частина продукції вирощують невеликі фермерські господарства 0,5-2 га, поширений збір і здавання на станції обробки дозрілих диких ягід. Це сезонне джерело прибутку майже 100% населення кавових регіонів країни. У лісах урожай збирають один раз, знімаючи тільки стиглі ягоди. На культивованих плантаціях практикується селективний збір у міру дозрівання. Велика частина врожаю висушується на спеціальних майданчиках на пальмовому листі, брезенті або джутових полотнах. На великих плантаціях часто використовуються «фриканинські ліжка»: дерев'яні каркаси з натягнутою сіткою.
Для Ефіопії традиційна суха обробка зерен, хоча в останні кілька десятиліть кількість станцій для промивання збільшується, і частка митої кави зараз досягає 30%. Відлущування, сортування й калібрування зерен найчастіше проводяться вручну.
Кавова індустрія Ефіопії має ще один обмежувальний фактор — немає виходу до моря для експорту. Уся кава експортується через єдиний найближчий порт у сусідній країні Джибуті, який у сезон експорту врожаю часто буває перевантажений і кава в контейнерах може чекати відправлення кілька місяців.
Класифікація зерен кави в Ефіопії
В Ефіопії розроблена власна класифікація, що ґрунтується на типі оброблення та кількості дефектів. Вона досить заплутана, не враховує розмір зерен, не відбиває смакових якостей і відрізняється від прийнятих стандартів SCA. Загалом форма вся кава розділяється на 8 грейдів. 1, 2 і 3 грейд частіше належать до митого типу, хоча з появою мікролотів цими ж цифрами маркуються й партії якісної сухої обробки. Фахівці вважають, що 1 і 2 грейд мають найвищий смаковий потенціал у чашці. До кави 1-2 грейда належить, наприклад, знаменитий Йоргачеф. Кава вища за 6 грейда на експорт не вирушає.
Сорт і різновид кави в Ефіопії
У країні виділяється чотири основні району, де виробляють каву.
Найбільші плантації розташовані в регіоні Харрар у центральній частині. Важливі кавові регіони також: Сидамо, Іргачеф і Джимма на півдні та південному заході.
Сидамо. Цей цінний сорт вирізняє насичений смак зі складним смаком, що зберігає шоколадні нотки навіть за дуже темного обсмаження. Яскравий аромат із відтінками жасмину та рівна кислотність цінуються знавцями кави в усьому світі. Росте на півдні Ефіопії, обробляється найчастіше митим способом, що дає змогу оцінити характерні для нього нотки бергамоту та тропічних плодів.
Харрар. З фруктовими або винними тонами, нотками чорниці та горіхів, яскравою кислотністю і щільним тілом. Арабіка Харрар — це специфічний сорт, росте півділим і обробляється повністю вручну сухим способом. Зерна дрібні та непрезентабельні, але, проте, високо цінуються в усьому світі за гармонійний смак і багатий аромат.
Йоргачеф. Пряна арабіка з тонким тілом, квітковим ароматом і легкою цитрусовою кислинкою. Ці зерна — одні з найвищих у світі та цінуються досить дорого. Впізнаваність цієї арабіки дала змогу їй зайняти абсолютно особливе місце в низці ефіопських різновидів. Для регіону традиційна мита обробка зерен, що підвищує собівартість сорту, але водночас робить смак чистішим.
Джимма, вирощений на висотах 1300-1800 м у регіоні Каффа — типова ефіопська кава з низькою кислотністю та збалансованим смаком. Традиційним способом оброблення для Djimmah є сухий метод, що дарує квітково-медові ноти.
Крім них ефіопські вирощують і збирають ще приблизно півтора десятки сортів, а в дикому вигляді в лісах виростають сотні різновидів, які ще належить класифікувати.
Як саджанці кави розповсюджувалися у всьому світі
Ефіопія вважається батьківщиною кави. Перші дерева арабіки виявили в тропічних лісах у регіоні Каффа.
Є легенда про ефіопського чорнила Калді, який вперше виявив кавові дерева. Якось пастух помічив, що його кози їдять листя і червоні ягоди, а потім стають занадто різкими. Він вирішив сам їх спробувати й відразу відчув приплив енергії та сил. Тоді вінopився виявленими плодами та листям з ченців із монастиря поблизу.
Приблизно 1000 років тому насіння арабіки вивели з Кафи в ефіопський район Харрар. Вивезений різновид назвали «типика»
Типика — перший із відомих різновидів арабіки. Типика росте у всьому світі, особливо в Центральній Америці, на Ямайці та в Індонезії. Дерева-типики вразливі перед шкідниками та хворобами, тому не особливо врожайні.
У 15 столітті араби вивели саджанці типу тікарі до ЄНА. данські шейхи вирощують і продавали каву та були монополістами ринку. Вивозити зелені зернанормально. Кава обсмажування в ЄРЕНі, і тому вже постачає в інші країни. Люди вважали, що кава росте тільки в ЄРЕНі, і не знали, що її можна знайти в Ефіопії.
якимось чином зелена кава вдалося вивезти до Індії. Кажуть, це зробив індійський філіппінянин Баба Будан. Можливість вирощувати каву стала доступна не тільки арабським шейхам.
Але до 17 століття до Європи кава постачала зЕНу. Коли напій став популярним, голландці вирішили самі вирощувати кавові дерева, минаючи арабськихбреців. 1699 року вони висадили кілька саджанців на острові Ява. Голландційнівили арабську монополію й самі постачали каву до Європи. Зараз вони займають 5 місце серед інших країн із споживання кави у світі.
Приблизно в цей же час король Голландії подарувавдовію Франції кілька кавових дерев. Французи вивели їх на острів Бурбон, який зараз називається Реюньйон, і висадили їх. Через кілька років виявили, що дерева змінилися: верхнє листя було зеленим, без червонуватого відтінку, як у типіки, а зерна — округлішим. Це була перша мутація типики, яку назвали бурбон.
Кавові ягоди різновиду бурбон можуть бути різних кольорів — від темно-червоного до жовтого
Бурбон — друга з відомих різновидів кави. Сорт бурбона вирізняється за смаком залежно від країни вирощування. Дерева бурбона дають червоні, рожеві, жовтогарячі та жовті ягоди.
До Америки кава привезла французький морський офіцер Габріел де Клей. Саджанець кавового дерева опинився на острові Мартініка. Потім кавові дерева почали вирощувати в Колумбії, Бразилії, на Ямайці, у Гватемалі та на Кубі. До 1780 року практично всю каву у світі виробляли в Центральній і Південній Америці.
Подальше поширення арабіки у всьому світі пов'язане з цими двома різновидами — типикою й бурбоном. Більшість відомих різновидів їх мутації. Виняток — різновиди, які виявили в місцях початкового поширення арабіки — в Африці. Це дилла альє, іргалем, сеосіас, гейша, руме судан та інші.
Основні | |
---|---|
Виробник | KNBK |
Країна виробник | Ефіопія |
Вид кави | Арабіка |
Форма випуску | Зерновий |
Ароматизатор | Ні |
Тип упаковки | Вакуумний пакет |
Вага | 1000 г |
Міцність кави | Середня |
Користувальницькі характеристики | |
вага | 250 гр. |
Ступінь обжарювання | СЕРЕДНЯ (за замовчуванням). Ступінь обжарювання "на вибір" від 5кг. |
Країна походження | Ефіопія |
Співвідношення | 100% Арабіка |
Спосіб приготування | Аэропресс, Кемекс, Мока, Турка, Френч-прес, Машина Еспресо |
Вага в упаковці | 1 кг. |
Свіжообсмажена/Зелений | Свіжообсмажена |
Кава з кислинкою | Кава з кислинкою |
- Ціна: 895 ₴