Приготування кави в пуровері
Пуровер - це один із найпопулярніших методів альтернативного заварювання кави, в якому використовується спеціальна воронка конічної форми. Його називають по-різному, воронка, пуловер в60 або Харіо
Як приготувати каву в пуровері
Воронки для пуровера роблять із різних матеріалів: поліпропілен, тритан, кераміка або скло. Вони бувають різних форм, мають різну товщину, форму ребер та розмір
Процес приготування кави в пуровері і принцип заварювання за своїм принципом дуже близький до приготування в кемексі, але все ж таки є принципові відмінності, через ці відмінності і сама кава має інший смак.
Приготування кави в пуровері добре розкриває квіткові, ягідні та фруктові аромати.
Що знадобиться для приготування кави в пуровері
Обов'язково:
- Кава в зернах або мелена.
- Пуровер.
- Паперові фільтри.
- Гаряча вода.
Бажано:
- Ваги.
- Кавомолка.
- Таймер.
- Чайник із тонким носиком.
- Контроль температури
Помел кави для пуровера
Помел для пуровера використовується середній: більший, ніж для еспресо, але дрібніший, ніж для френч-пресу і того ж кемексу. З помолом можна експериментувати та спостерігати як зміна розміру кави впливає на смак та підбирати його під свої смакові уподобання.
Дозування кави у пуровері
Дозування кави найкраще використовувати у співвідношенні на 1 г кави 16 мл. води. Так стандартна порція кави буде 15 г кави на 250 мл. води. Не рекомендується відміряти каву на око або навіть мірними ложками, оскільки різні сорти кави можуть мати різну вагу при однаковому обємі. А навіть 1 грам кави може значно змінити смак готового напою.
Щоб отримувати стабільний і передбачуваний результат, краще використовувати ваги з кроком 0,1 г. Ідеальний варіант якщо ваги ще будуть мати вбудований таймер
Врахуйте що при зміні кількості кави, потрібно буде підлаштувати помел, так як швидкість проливу змінюватиметься в залежності від кількості використовуваної кави. Чим більше кави ви використовуєте, тим більше має бути помел і навпаки.
Температура води для приготування кави в пуровер
Для пуровера рекомендуємо використовувати температуру води 93-95 °С. Щоб отримати таку температуру, доведіть воду до кипіння і залиште її на 1-2 хвилини, щоб вона охолола. Оптимально буде, якщо у вас є термометр або спеціальний чайник із регулюванням температури
Перед тим як засипати змелену каву у фільтр, потрібно плолити через неї + - 150 мл. гарячої води, а потім вилити її. Це потрібно, щоб усунути можливий присмак паперу, який можуть давати паперові фільтри.
Після цього можете насипати змелену каву і трохи струсіть пуровер, щоб рівномірно розподілити каву у фільтрі.
Заварювання кави у пуровері
Поставте пуровер на ваги та обнуліть їх, потім запустіть таймер і акуратно змочіть каву невеликим об'ємом води. Об'єм води для змочування зазвичай вважають за потрійним коефіцієнтом щодо ваги самої кави. Якщо ви використовуєте 15 г кави, то влити потрібно 45 г води. Якщо ви використовуєте більше кави, ніж зазвичай, наприклад, 30 грамів, то і вага води для змочування потрібно буде збільшити до 90 мл.
Після перового вливання потрібно почекати 30 секунд, доки вся вода не вбереться у каву. Коли це станеться, можна приступати до приготування. Після передзмочування потрібно акуратно почати вливати воду в каву круговими рухами за годинниковою стрілкою, починаючи з центру та просуваючись ближче до країв. І так поки не увіллєте всю потрібну кількість води
Інтервальний та одноразовий спосіб вливання води в пуровер
- Одноразовий метод - коли всю воду вливають за один раз, такий метод більш простий та передбачуваний.
- Інтервальний метод – певними порціями за кілька разів. Інтервальний метод допомагає посилити екстракцію та витягти більше речовин з кави.
Залежно від методу вливання та кількості використовуваної кави, час приготування може змінюватись від 2,5 до 4 хвилин.
Після того як вся вода перетекла в сервер, потрібно викинути фільтр з жмихом і збовтати напій для насичення киснем. Тепер можете розливати готову каву по чашках і насолоджуватися.
Рецепт приготування кави в пуровер
- Закип'ятіть воду. Найоптимальніша температура від 92 до 96 °C.
- Відміряйте каву з розрахунком 6-10 г на кожні 100 мл. води.
- Подрібніть кавові зерна до середньодрібного помелу.
- Поставте пуровер із паперовим фільтром на чашку або будь-яку іншу ємність
- Пролийте окріп через фільтр, щоб розігріти його і воронку, приклеїти фільтр до стінок. Злити воду із ємності.
- Висипте каву у центр фільтра.
- Влийте трохи гарячої води так, щоб змочити мелену каву (вода не повинна перевищувати рівень кави). Зачекайте 30 сек.
- Повільно вливайте воду, що залишилася, рухаючись по спіралі з центру до зовнішньої частини за 2 хв.
- Дочекайтеся поки вода що залишилась у фільтрі вода стіче в ємність. Кава готова!