Навіщо збризкувати каву перед помелом
Часто на відео можна зустріти, що перед помелом кави, його “пшикають” якоюсь рідиною, що це за рідина і навіщо це роблять?
Основні цілі зволоження зерен перед помелом
- Мелена кава не прилипає до кавомолки
- Знижується статика частинок
- Підвищується однорідність частинок кави
Серед любителів кави вже давно популярний цікавий лайфхак — збризкувати кавові зерна, перш ніж змолоти їх. Вважається, що така процедура допомагає змелювати каву рівномірніше і зменшити статичний заряд, саме через нього частки кави прилипають до кавомолок і дозуючих чаш. Цей процес називають Ross Droplet Technique (RDT), або просто ккапельна техніка Росса, на честь бариста Девіда Росса, саме він популяризував такий метод. Він зауважив, що невелика кількість звичайної води на зерні може значно покращити результат якості та зручності помелу кавового зерна.
Історія крапельної техніки Росса
Збризкування кавового зерна водою перед помелом - це метод, який став набирати популярності недавно. Хоча таку практику можна було зустріти досить давно. Ще в 19 столітті кавові торговці навмисно збризкували каву водою. Хоча робили вони це для того, щоб підвищити загальну вагу продукту і просто більше заробити, вже тоді вперше почали помічати що таку каву змелювати комфортніше.
У наш час кавова культура розвивається з колосальною швидкістю, постійно з'являються нові методи заварювання та покращення процесу приготування кави. І зволоження кавових зерен водою — одне з них. Така практика почала набирати популярності завдяки експериментам, які проводять бариста і любителі кави, які постійно шукають способи поліпшення смаку та аромату напою.
Суть такого методу в тому, щоб злегка зволожити вже обсмажені кавові зерна перед процесом помелу. Вважається, що збризкування дозволяє знизити статичну електрику, яка обов'язково накопичується в процесі помелу і призводить до того, що дрібні частинки змеленого зерна прилипають до стінок вашої ємності. Спочатку це робилося тільки з цією метою, але з практикою деякі бариста почали стверджувати, що це може вплинути і на рівномірність помелу і навіть виділення ароматичних сполук при приготуванні кави.
Вплив води на підсумковий помел кави
Тут важко довести щось з наукової точки зору, оскільки процес помолу кави залежить від багатьох факторів, таких як: сорт зерна, спосіб обробки кави, характеристик кавомолки та вологість самого зерна. А серйозні дослідження щодо цього питання не проводилися. Ми можемо спиратися лише на практику та спостереження бариста, які практикують такий спосіб
В одній із публікацій у журналі European Food Research and Technology, випущеної ще в 2008 році, стверджується, що вологість кавових зерен може значно впливати на процес помелу. Згідно з цією статтею, при підвищенні вологості кавові зерна стають не такими крихкими, через що жорна кавомолки можуть перемелювати їх рівномірніше, ніж сухі, але при цьому, для такого помелу потрібно більше зусиль.
Такий же ефект можна помітити при помелі кави світлої та темної обсмажки. При світлішій обсмаж ці зерна зберігають більше вологи, і таку каву часто можна змолоти більш рівномірно і вони дають менше пилу, ніж обсмажена кава більш темно. При цьому варто зазначити, що багато залежить від конкретного сорту кави та особливостей кавомолки.
У свою чергу, якість та однорідність безпосередньо помелу впливає на екстракцію речовин з кави під час приготування. Більш однорідний помел кави дає екстракцію рівномірніше, і це впливає на смак напою.
А за рахунок зниження статики меленого зерна, частинки не прилипатимуть до стінок чаші, що зменшить відсоток утримання кави, яка не потрапляє у ваш напій. Завдяки цьому ви зможете заварити чашку саме з кількості кави, яку спочатку відміряли для приготування.
Важливо розуміти, що така кава буде змелюватись важче, і не всі кавомолки можуть комфортно з цим впоратися. Так само вища вологість підвищує шанс появи плісняви, тому варто частіше чистити кавомолку.
Як використовувати техніку RDT
Зважте потрібну кількість зерна в ємність або дозуючу чашу.
- Трохи збризкайте їх водою зі спрею (якщо його немає, можна просто змочити водою палець і розмішати ним каву).
- Накрийте чашку і струсіть пару разів, щоб рівномірно розподілити вологу.
- Пересипте каву в кавомолку і можна молоти.
Врахуйте, що занадто велика кількість води може призвести до злипання змеленої кави та погіршити екстракцію. А дуже мала кількість води, навпаки, просто не дати очікуваного ефекту.
Час впливу вологи також має значення. Якщо вода знаходиться на зернах надто багато часу, то вони можуть надмірно розмокнути
Якщо ви тільки намагаєтеся використовувати техніку RDT, очікуваний ефект можна отримати не відразу і знадобиться деякий час для експериментів, спроб і помилок. Щоб знайти оптимальний баланс між кількістю вологи, часом контакту води із зерном та особливостями кавомолки. Незважаючи на потенційні складнощі, використання RDT перед помелом може стати непоганим інструментом для любителів кави та покращити смак у чашці.
Актуальність методу RDT
Потрібно розуміти, що використання такого методу можна застосовувати саме в умовах, коли при помелі кави накопичується багато статичної електрики. Є кавомолки, в яких, частинки кави практично не магнітяться до стінки, у таких випадках використання RDT не має особливого сенсу.
Зазвичай накопичення електрики підвищено в умовах низької вологості, адже частки вологи у повітрі покращують провідність та сприяють природному зниженню статики.
Якщо ви готуєте каву в приміщенні з сухим повітрям насиченим електрикою, метод додавання води до зерен матиме найбільш явний результат - різницю буде помітно відразу, а кількість частинок кави на стінках помітно зменшиться.
Збризкування кавових зерен додатковою вологою може покращити якість та зручність помелу, а в результаті і смак вашого напою. Такий спосіб буде актуальним для тих любителів кави, які шукають додаткові фактори до ідеальної чашки.
Висновки щодо застосування RDT
- Експериментуйте. Завжди варто шукати нові способи приготування кави. Якщо ви вважаєте, що для вас такий метод актуальний – спробуйте. Можливо він не дасть вам відчутного результату, а, можливо, стане значним фактором у приготуванні кави.
- Враховуйте ступінь обсмажки та особливості сорту кави. Різні види кави можуть реагувати на додавання води по-різному. Світла обсмажка зазвичай сама по собі вологіша, а темна містить менше вологи.
- Не забувайте про кавомолку. Переконайтеся, що ваша кавомолка може впоратися з вологими зернами, а також слідкуйте щоб у ній не заводилася цвіль через підвищену вологість
- Не переборщуйте. Використовуйте невелику кількість води для збризкування зерен. Ваша мета — лише трохи зволожити зерна, інакше метод не призведе до бажаного результату.