Як готувати каву в гейзерній кавоварці
Що таке гейзерна кавоварка
Під час приготування кави в гейзерній кавоварці гаряча вода під тиском, яка утворюється через температуру, підіймається з нижнього у верхній резервуар, проходячи через шар меленої кави. Завдяки високій температурі та досить грубому фільтру напій виходить насиченим і міцним.
Ступінь помелу для гейзерної кавоварки
Помел для гейзерної кавоварки краща використовувати помірний середній, за виглядом він схожий на помел для еспресо, але трохи більший, як пісок на дотик. З помелом для гейзерної кавоварки можна експериментувати, можете готувати на дрібнішому або крупнішому помелі, щоб зрозуміти різницю у смаку та підібрати свій ідеальний рецепт
Дозування кави та води для гейзерної кавоварки
Під час приготування кави в гейзерній кавоварці, правильний обсяг кави та води вже продуманий виробником. Кава ви насипаєте рівно, скільки дає сітка для меленої кави. А воду потрібно налити трохи нижче клапана скидання тиску у верхній частині основи кавоварки, намагайтеся, щоб клапан не був занурений у воду. Цей клапан необхідний для скидання зайвого тиску, якщо, наприклад, Ви використовуєте занадто дрібний помел і вода не може просочитися через каву
Температура води для гейзерної кавоварки
У гейзерній кавоварці можна використовувати відразу гарячу воду. Від температури води безпосередньо залежить час приготування кави, якщо вода буде холодна, то і час приготування буде більшим і кава може вийти надмірно насиченою, якщо ж ви навпаки любите міцну каву, то холодна вода саме те.
Приготування кави в гейзерній кавоварці
Після того як ви вже поставили кавоварку на джерело тепла, через 3-4 хвилини (залежно від об'єму кавоварки), вода почне підійматися вгору, проходити крізь каву та наповнювати верхню частину кавоварки. Коли вся вода перетече у верхню камеру, Ви почуєте характерні звуки, це означає, що можна знімати кавоварку та наливати в чашку
Відразу знімайте кавоварку з плити, коли вода в нижній колбі вже закінчилася, інакше кава буде занадто гірка.
Рецепт приготування кави в гейзерній кавоварці
- Підігрійте воду в чайнику, але не давайте їй закипіти. Якщо використовувати відразу холодну воду, то час приготування сильно збільшується, і така кава може бути занадто насіченою, а також зявиться присмак метала.
- Відкрийте гейзерну кавоварку та залийте воду до клапана безпеки, не вище. Клапан потрібен для виведення зайвого тиску, якщо вода не може пройти через сітчастий фільтр із кавою.
- Гейзерна кавоварка дуже швидко гріється та може обпекти руки. Не торкайтеся до нього руками, використовуйте прихват або рушник. Краще беріть кавоварку тільки за ручку.
- Помел візуально трохи більший за дрібну сіль. Але помел можете підібрати під свій рецепт
- Засипте каву у фільтр до країв (трамбувати не потрібно) і встановіть на нижню частину кавоварки
- Закрутіть верхню частину на основу
- Поставте гейзерну кавоварку на джерело тепла та закрийте кришку
- За кілька хвилин в основі гейзерної кавоварки утворюється тиск, щоб почати витісняти воду у верхню частину;
- Відкрийте кришку та контролюйте процес приготування. Щойно потік кави посвітлішає й стане тонкими — зніміть кавоварку з плити. Можна підставити основу під струмінь холодної води, щоб остаточно зупинити екстракцію.
- Перелийте каву в чашку.
Сам процес приготування кави в гейзерній кавоварці не дуже складний. Вона дає змогу приготувати смачну чашку кави без особливого клопоту та за короткий час. Не дивно, що гейзерна кавоварка завоювала мільйони сердець у всьому світі, особливо в себе на батьківщині, в Італії.