Як приготувати смачну каву в Аеропресі
Принцип Роботи AeroPrint
Головна особливість AeroPress у тому, що вода проходить через каву під тиском, яку ви самі створюєте натисканням на поршень. Одноразові фільтри гарантують чистоту смаку та прозорість напою, а завдяки методу тиску напій виходить насиченішим, порівнюючи з класичними відкритими способами приготування кави. Також можна використовувати металеві багаторазові фільтри для Аеропресу, напій вийде з насиченішим смаком, але трохи пиляльним.
Використання AeroPress для приготування кави
Для приготування кави в AeroPress вам знадобиться вода температурою от 85 до 95°С ,кавофі краще використовувати середнього помелу (але можна йексперементувати). Залежно від моделі Аеропреса можна заварити від 1 до 6 чашок кави. Так само AeroPress з дає змогу приготувати концентрат кави й потім розбавити її (метод "байпас") Час заварювання може становити всього 1-4 хвилини, залежно від рецепта.
Вибір Кава та Помола для AeroPress
Для AeroPrint можна використовувати будь-яку каву, незалежно від сорту та ступеня обсмажування, надаючи простір для експериментів. Помел для AeroPress може варіюватися від дрібниць середнього до досить великого, даючи змогу вам налаштовувати смак напою за допомогою зміни ступеня помелу.
Як використовувати AeroPrint
Аеропрес складається з двох основних частин — циліндра для заварювання й поршня, яким ви продавлюєте каву. У верхній частині циліндра міститься фільтр, знизу кавовий порошок і гаряча вода. Приготування відбувається завдяки тому, що поршень стискає повітря, продавлюючи готову каву через фільтр. Така проста конструкція дає змогу без зайвих зусиль приготувати чудову каву досить швидко й без додаткових девайсів
Особливості та переваги приготування кави в AeroPress
Процес приготування кави в аеропресі відбувається швидко, такий девайс простий у використанні та легко миється. Це робить його чудовим вибором для тих, хто цінує свій час. Його форма, вага та простота робить його найкращим портативним засобом для приготування кави не тільки вдома, але на роботі та в подорожі.
Завдяки використанню різних сортів кави, розміру помелу, температури води аеропрес, як і ручна кавоварка, дає змогу експериментувати зі співвідношенням кави та води, температурою й часом заварювання для досягнення різної концентрації та смаку напитка.
Що знадобиться для приготування кави в AeroPrint
Обов'язково:
- Кава в зернах або мелена.
- Аеропрес.
- Паперові фільтри.
Бажано:
- Ваги.
- Кавомолка.
- Таймер
Температура води
Оптимальна температура для приготування кави в аеропресі 90 °C. Якщо немає термометра або чайника з регулюванням температури — можна довести воду до кипіння, а потім дати їй охолонути впродовж однієї-двох хвилин. Варто зазначити, що винахідник AeroPress рекомендує використовувати воду температурою 80 °C. Але найчастіше в рецептах використовують 90.
Вливання води
Перед тим, як встановити паперовий фільтр в аеропрес, пролийте через нього трохи гарячої води, щоб позбутися можливого присмаку паперу, а потім засипте каву.
Для повнішої екстракції краще вливати воду у два етапи.
Спочатку влити третину від усього об'єму води щодо кави, Якщо ви використовуєте класичні 18 г кави, то можна взяти 50-60 мл води та почекати 30 секунд, а потім влити залишок води.
Після цього потрібно встановити поршень зверху, і зробити невеликий зворотний витягувальний рух, щоб вода не протікала через фільтр вниз. У такому положенні аеропрес потрібно залишити ще на 40 секунд.
Тиск на поршень аеропресу
Через 40 секунд зніміть поршень і перемішайте каву, і встановіть його назад. Зберігаючи постійний тиск, плавно натискайте на поршень упродовж 20-30 секунд, поки вся вода не пройде через каву.
Викиньте використаний фільтр і каву, налийте напій у чашку та насолоджуйтеся
Рецепт приготування кави в Аеропресі
Є два основні методи приготування кави в Аеропрес — Прямий спосіб і зворотний спосіб
Прямий спосіб приготування кави в Аеропрес
Укласти фільтр у кришку, прикрутити її до циліндра та пролити гарячою водою.
- Прогріти ємність для кави.
- Поставити на неї циліндр.
- Насипати в циліндр мелена кава.
- Кілька разів струсивши камеру, рівномірно розподілити мелена кава на поверхні фільтра.
- Для попереднього замочування меленої кави залити її 40 мл гарячої води.
- Через 20 секунд розмішати каву (впродовж 10 секунд).
- Налити в заварювальну камеру 220 мл води, встановити поршень.
- Через 25 секунд почати тиснути на поршень. Час проливання води — 15-30 секунд. Зупинитися, коли поршень дойде до гущі та почується шипіння.
- Відгвинти кришку та викинути фільтр із гущою.
Замість попереднього замочування можна відразу залити мелена кава гарячою водою й заварювати 45-50 секунд.
Зворотний спосіб приготування кави в Аеропрес
- Як і в попередньому разі, укласти фільтр у кришку та промити.
- Зняти кришку з циліндра.
- Повантажити поршень у циліндр на 1-2 см.
- Перевернутий аеропрес поставити на ваги.
- Насипати каву, струсити аеропрес.
- Налити 240 мл гарячої води.
- 20 секунд перемішувати каву.
- Закрити циліндр кришкою з фільтром.
- За 30 секунд перевернути аеропрес.
- Дати на поршень упродовж 15-30 секунд.
- Відгвинти кришку та викинути фільтр із гущою.
Після приготування напою аеропрес треба розібрати, вимити, всі деталі висушити й до наступного використання зберігати окремо.