Кава Арабіка
Кава Арабіка з'явилася внаслідок природного схрещування двох інших різновидів роду Coffea: еудженіоідіса (Coffea eugenioidis) і робусти (Coffea canephora). Еужениоидис— маленьке слабке дерево — став генетичною матір'ю арабіки, а потужна, висока та стійка до захворювань робуста — її генетичним батьком. Усього в роду Coffea виявлено майже 120 видів, нові різновиди виявляють й донині.
Батьківщиною арабіки вважається регіон у південно-західній Ефіопії, південно-східного Судана та північної Кенії, на північ від гори Марсабіт.
Арабіка є єдиним тетраплоїдом серед усіх різновидів роду Coffea і має 4 набори хромосом (всього в арабіки 44 хпомосоми). На 95% арабіка самоопилювана, що означає, що для відтворення їй потрібне лише одне дерево (На відміну від робусти), для запліднення квіток арабіки необхідний пилок із цього ж дерева. Якщо на землі залишиться лише одне дерево арабіки, то воно однаково дасть плоди та розмножиться. З урахуванням того, що пилок потрібен саме з того ж дерева, природні схрещування арабіки трапляються вкрай рідко.
Різновиди, або сорти арабіки, загалом, походять від типіки та її першої природної мутації — бурбона. Частина різновидів відбулася завдяки природному схрещуванню, частина завдяки селекції, частина завдяки мутаціям. Основну частку світового виробництва арабіки становить приблизно 25 різновидів. Є й рідкісніші, які належать до того ж, що й типіка, верхнього рівня і не є її нащадки, наприклад, гейша, руме судан, іргалем, сеосієс, дилья альє. Ті з них, які вирощуються в комерційних масштабах, виділяються смаком, найвідоміший приклад — це, мабуть, гейша.
Усього арабіка становить приблизно 2/3 світового виробництва. Вона має тонкий і складний смак, який дав змогу зростати індустрії спешл кави та змусив багатьох людей у всьому світі змінити своє ставлення до кави, сприймаючи його як смаковий продукт, здатний відкрити нові смакові горизонти кожному.
Арабіка містить кофеїн у кількості 1,2-1,3% і росте зазвичай на більших висотах, ніж робуста. Поняття висоти, втім, відносне та залежить від широти. Так, арабіка може рости на рівні моря і мати водночас видатний смак, приклад Еквадор Галапагос.
Період дозрівання ягоди арабіки становить 8-9 місяців.
Відмінності арабіки та робусти
Робуста займає приблизно 30% від усього кави, що вирощується в усьому світі, арабіка, відповідно 70%. Основна різниця між арабікою й робустою полягає в вмісту кофеїну, цукру та ефірних масел.
У арабіці набагато менше кофеїну, ніж у робусті, а ось вміст цукру та ефірних масел вищий. Для арабіки характерний солодкуватий, з кислинкою смак. Завдяки високому вмісту ефірних масел арабіка має складнішу та приємнішу ароматику.
У робусті міститься більше кофеїну та дубильних речовин. Через це робуста має виразнішу гіркуватість у смаку й стимулювальний ефект. Зерна робусти мають високу щільність, готова кава вирізняється стійкою кремовою пінкою.
Як відрізняються смаки робусти й арабіки
Шанувальники кави можуть розрізняти сорти на смак: у разі з робустою й арабікою це досить нескладно.
Високий вміст цукру та ліпідів надає напоям із арабіки м'який солодкуватий смак із кислинкою. Залежно від умов вирощування зерна можуть мати горіховий, ягідний або цитрусовий присмак.
У робусті міститься багато кофеїну та набагато менше цукрів і ліпідів, ніж в арабіці. Готовий напій виходить міцним і стимулюючим, чудово бадьорить, але має виражену гіркоту з терпким присмаком. У процесі обсмажування кава стає менш гіркою і терпкою, але фруктових, ягідних або горіхових нот у ньому не з'являється.
Чому робуста дешевша за арабіку
Висока вартість арабіки зумовлена не тільки її високими смаковими показниками, але й досить складним процесом вирощування кавових дерев. Арабіка росте вище, а отже, там складніше її обробляти, так само 1 дерево арабіки дає менше врожаю, ніж 1 дерево робусти. Робуста дешевше, але це не означає, що з неї виходять напої низької якості, просто в них свої особливості смаків, це просто інший різновид кави зі своїми плюсами та мінусами.
Різниця між арабікою та робустою досить велика, але разом вони дають гармонійне збалансоване поєднання. До того ж, з'єднуючи їх у різних пропорціях, виробники створюють широку палітру смаків і тішать шанувальників кави цікавими новинками.