Різновиди фільтрів CAFEC для приготування кави
У лінійці фільтрів CAFEC є багато різних фільтрів, під різні потреби та цілі, чим вони розрізняються і коли їх застосовувати?
Під час приготування кави в пуровері, на смак чашки додатково впливає фільтр. Паперові фільтри добре затримують кавові частинки та масла, а в напою виходить легке тіло та чистий смак.
Японський бренд CAFEC одним із перших у світі почав виробляти фільтрувальний папір. Сьогодні під цим ім'ям випускається серія фільтрів, які дають змогу регулювати смак напою й впливати на кінцевий результат.
Історія бренду CAFEC
CAFEC бренд японської компанії Sanyo Sangyo, він був зареєстрований у 2016 році. Під ним випускають серію товарів для приготування кави в домашніх умовах і кав'ярнях. А вже до 2024 року компанія стала популярною у понад 60 країнах світу:
Головні принципи компанії CAFEC
- Використовувати якісні матеріали для своїх товарів;
- Піклуватися про здоров'я клієнтів;
- Просувати невимушений спосіб життя;
- Вживати екологічні методи оброблення.
Засновник CAFEC Сигедзі Накацука одним із перших задумався про якість паперу для фільтрів.
Sanyo Sangyo першими розробили конусоподібний паперовий фільтр. Ще 1985 року вона запатентувала перші фільтри для приготування кави. Фільтр можна використовувати не тільки для пуроверів компанії CAFEC, але й до моделей конічної форми інших виробників формату V60.
На цей момент асортимент бренду сильно розширився. З'явилися фільтри для унікальних воронок Deep Dripper і трапецієподібних 101/102, а також екологічний фільтр з абаки. Фільтри серії абака виготовляють із текстильного банана, і він сертифікований через FSC. Цей факт підтверджує, що CAFEC піклується про природу.
Фільтри CAFEC вибирають із двох причин:
- Їх виробляють на тому ж заводі в Японії, де й знамениті фільтри Hario.
- Фільтри поділені за принципом обсмажування кави. Будова волокон у різних моделях дає змогу скоригувати час заварювання — прискорити або уповільнити проливання кави.
Які фільтри випускає CAFEC і в чому їх особливості
Зараз в асортименті CAFEC є кілька різновидів фільтрів для конічної воронки.
Фільтри CAFEC Abaca+.
Abaca+. Затримує максимальну кількість кавових частинок — напій виходить чистим, без осаду. Виготовлений з абаки — це екологічно чистий матеріал із текстильного банана, має високу проникність для повітря й рідин, міцність і еластичність. Його волокна вчетверо більші, ніж у деревної маси.
Виготовляють фільтри Abaca+ за дрібнозернистим методом. Технологія виробництва дає змогу отримати однорідну та тонку текстуру у формі дрібних складок — креп. Відстань між складками мінімальна, тому площа поверхні такого паперу більша, ніж в інших фільтрах схожих конструкцій. Фільтр гарантує плавнішу швидкість заварювання кави.
Фільтри CAFEC Т-92
Т-92. Для кави світлого обсмаження. Самий щільний у лінійці. Товщина паперу 0,15 мм. Внутрішня поверхня цієї моделі — гладка та плоска. Вона вирізняється невеликою площею, порівнюючи з крепованою. На ній легше осідають дрібнодисперсні частинки кави. Для води залишається мало обхідного шляху, і вона накопичується всередині паперового фільтра. Зовні зроблений креп. Ці особливості дають змогу дрібним частинкам рівномірно накопичуватися вздовж паперових стінок, сповільнювати потік і посилювати аромат напою.
Фільтри CAFEC Т-90
Т-90. Для кави середнього обсмаження. Товщина паперу 0,28 мм, але щільність нижча, ніж у Т-92. Завдяки тому, що папір для цієї моделі сушать тільки гарячим повітрям, креп виходить частим і рівномірним з обох боків. Через велику кількість складок поверхня фільтра має велику площу під час розтягування. Ця особливість дає змогу зберегти шлях води вільним навіть у разі сильного налипання дрібних частинок. Швидкість проливання збільшується, смак кави виходить збалансованішим. Якщо порівнювати його з фільтрами Т90, то гладкіший фільтр — Т-90, а більш шорсткуватий — Т-92
Фільтри CAFEC Т-83
Т-83. Для темнішого обсмаження. Виготовлений із паперу середньої щільності завтовшки 0,22 мм з двостороннім крепом. Особливістю цього фільтра є те, що висота кріплення нижча, ніж у інших. На початку процесу заварювання вода проходить крізь фільтр із кавою швидко. У другій половині, коли адгезія — зчеплення частинок кави з фільтром — стає вищим, потік гальмується. Зміна швидкості проливання води зі швидкого на повільний забезпечує напою щільність і солодкість.
Практичне використання фільтрів CAFEC та порівняння
Порівняння фільтрів у разі використання 15 г кави та 250 г води. За однакових умов
- Час заварювання з фільтрами T 83 - 2.25 хв
- Час заварювання з фільтрами T 90 — 2.05 хв
- Час заварювання з фільтрами T 92 — 3.05 мин
Ось кілька порад, які допоможуть обрати відповідний фільтр від CAFEC.
- Фільтр Т-92 чудово підходить для заварювання зерна не тільки світлого, але й середнього обсмажування. Завдяки досить сильному потоку води фільтр практично не забивається, тому можна використовувати його й для кави дрібного помелу. Напій виходить тільним, смак — збалансованим.
- Фільтр Т-92 щільний. Обирайте його, якщо смак кави здається занадто яскравим або незбалансованим — фільтрувальний папір допоможе згладити його. Водночас букет смаку залишиться колишнім, і ви зможете оцінити профіль зерна.
- Завдяки тому, що вода проходить через фільтри CAFEC повільніше, ніж через фільтри інших брендів, кислотність приготованих напоїв м'якіша. Кава виходить чистою, але в ньому добре відчувається тіло.
- Фільтри Abaca+ ідеально підходять для спешелті. Смак напою виходить яскравим і насиченим, а дескриптори чіткими та читаними, з ними буде простіше розрізнити дескриптори.
- Фільтри для світлого обсмажування дадуть чашку з яскравою кислотністю,
- Фільтри для середнього обсмажування дадуть каву зі збалансованим смаком.
- Використання моделі для темного обсмажування дає напій зі щільним і соковитим тілом і солодким, яскравим смаком.