Еспресо-тонік рецепт приготування
Один із найпопулярніших напоїв у літній період це еспресо-тонік.
Як придумали еспресо-тонік. Еспресо-тонік, кафетонік або кавотонік — все це назви простого та зрозумілого напою: подвійний еспресо та тонік, вилиті в склянку з льодом.
Вперше ця назва чутна в Гельсінгборзі в кафе Koppi Roasters. Саме там 2007 року його придумала Анна Лунел, одна з засновників кафе.
Крім цікавого смаку, була ще чудова причина, через яку він отримав таке широке поширення — це його фотогенічність. На фот він має дуже стильний та смачний вигляд.
Еспресо-тонік можна дуже просто та швидко приготувати! Одночасно з цим його смак дуже багатогранний. Його цінують за баланс кислотності, солодкості та гіркоти. Однак є ще над чим поекспериментувати
Основні правила приготування еспресо-тоніку
Є дуже важливий чинник — це лід! Найпоширеніша помилка — це використання недостатньої кількості льоду.
Є три прості дії для приготування ідеальної каво-тоніки:
- Наповніть склянку 350 мл льодом повністю, прямо до країв.
- Налийте гарний тонік і залиште охолонути на льоду за той час, поки ви готуєте еспресо.
- Приготуйте еспресо та ніжно вилийте шот на лід і відразу ж подавайте.
Інгредієнти для еспресо-тоніка
- Тонік, який ви використовуєте для приготування еспресо-тоніку, є дуже важливим складником успіху. Використовуйте тонік, який має більш читані та кислотними нотами в смаку.
- Не забувайте додавати багато льоду в напій. Тому вам потрібні будуть склянки 350 мл або більше.
- І, звісно, не можна забувати про основне — еспресо! Краще, якщо кава буде мати натуральну кислотність, наприклад, африканські сорти кави
Під час вливання еспресо поверх тоніка утворюється невеликий шар шовковистої піни, яку багато хто вважає найкращою частиною напою. Перший ковток найсмачніший!
Колд Брю замість еспресо в еспресо-тонік.
Зрозуміло, чому еспресо-тонік здобув таку популярність у різних кафе, це прості інгредієнти, швидке приготування, універсальність. Це напій, який стабільний у приготуванні навіть у найбільш завантажений годинник бару, але водночас його легко адаптувати під переваги та побажання кожного.
Основна різниця між різними рецептами еспресо-тоніку полягає в тому, з якого типу кави ви її готуєте. Може вийти так, що називати його еспресо-тоніком буде неправильно. Наприклад, якщо замість еспресо використовувати колд брю.
У разі додавання колд брю, який дуже добре входить у синергію з тоніком, виходить делікатний і багатий на напій, але без крему.
Еспресо-тонік — це холодний, літній, освіжний, бадьорий, терпкий і сухий напій із чудовим балансом кислотності, гіркоти та невеликою товщиною солодкості. До певної міри він протиставляється помітно солодкішим і теж дуже популярному літньому напою — бамбл-кава, про який я має окремий матеріал.
Склад еспресо-тоніку
- Лід, хоча б грам 150, але головне — під самий верх склянки.
- 100 мл або більше (залежно від тари та бажаного смаку) будь-якого тоніка.
- Долька лайма або лимона для прикрашання. Опціонально ще одна часточка для вичавлювання крапельки соку в напій.
- Стандартне подвійне еспресо 30-40 грамів.
- Також можете використовувати часточку лайма або лимона для прикрашання. Лимон т можна вичавити в сам напій. Також можна використовувати грейпфрут і м'яту.