Латте-Арт
Латте арт
Латте-арт, від італійського – молоко + мистецтво – малюнок на поверхні молочного напою. Для створення бариста використовує особливу техніку вливання спіненого молока в еспресо. Також додатково малюнок можна вдосконалювати за допомогою Латте арт пензлика.
Як зробити якісний малюнок Секрети латте-арту
Бариста стверджують, що для якісного латте-арту важливі такі:
- Свіжа порція еспресо з достатньою, але не надмірною кількістю крему
- Правильно збите молоко.
- Зручний пітчер.
- Додаткові аксесуари типу Латте арт пензлик
- Латте-арт вважається якісним, якщо є контраст, симетрія та центральне розташування малюнка у чашці. Коли кожного з цих правил дотримано, у чашці виходить кільце з крему по краю чашки.
Як латте-арт впливає смакове сприйняття
Латте-арт відповідає не лише за візуальне сприйняття напою. Виявилося, що він впливає і на його смак.
Бариста проводили особливий експеримент зі смаком кави з латте артом. Вони приготували два капучіно на одному еспресо та з однією кількістю молока. В одній чашці бариста зробив малюнок, а в другій просто розмішав молоко з крему, щоб поверхня напою стала однорідною. Потім він зав'язав очі і наосліп спробував обидва напої.
Чашка з латте-артом не надала збалансованого смаку. При чіткому контрасті та симетрії латте-арту в чашці з'являється кільце з крему. За рахунок цього малюнок виглядає красиво, але при першому ковтку сильніше відчувається гіркота. Якщо пожертвувати латте-артом, то смак напою виходить м'яким та насиченим.
Можна приготувати і так, щоб латте-арт не завдав шкоди смаку. Для цього потрібно влити трохи молока з пітчера в еспресо, покрутити чашку, щоб розмішати все. Потім потрібно влити молоко, що залишилося і зробити малюнок. При такому способі кавова частина малюнка виходить менш концентрованою, а малюнок виходить таким самим красивим.