Ложка для капінгу кави
Ложка для капінга кави – один із найважливіших інструментів дегустатора. Як правило, ложки для капінгу кави мають об'єм не менше 4-5 мл. Менший обсяг ложки небажаний, тому що слина при дегустації може знижувати або блокувати сенсорні відчуття, і напій не зможе покрити всі рецептори в ротовій порожнині.
Ложка для капінга не повинна бути занадто великою або дуже довгою, оскільки в процесі капінга професійні дегустатори можуть робити сотні проб напою. Підраховано, що в середньому на капінгу кави, яка триває більше 40 хв, дегустатор можеш зробити більше 500 проб кави. Тому важливо, щоб ложка була максимально зручною і комфортно сиділа в руці. А використання великої ложки збільшує навантаження на рецептори та організм дегустатора. Особлива увігнута форма ложки для капінга дозволяє зручніше працювати з напоєм, зменшуючи ризики його протоки з ложки, а також дозволяє краще розпорошити напій у ротовій порожнині при втягуванні його з повітрям.
Найоптимальніший матреіал для ложки – це нержавіюча сталь. Це максимально нейтраний метал, який не дає сторонніх запахів та присмаків, а також досить бюджетний. Також можна використовувати титан або срібло.