Чай матча Японія
Японський чай матча дуже популярний у всьому світі і відноситься до церемоніального чаю, він являє собою дрібнодисперсну пудру перетертого чайного листа. Верхнє весняне листя, що виросло в тіні, обробляють пором, висушують і отримують тенча.
Тенча по суті це напівфабрикат, це сировина для майбутнього чаю матча. Тенча добірне чайне листя без прожилок. Такий чай витримується в ємностях і далі перетирається в пудру.
Чай перетирається гранітними жорнами, як і в давні часи. Цей процес дуже трудомісткий і довгий, продуктивність близько 40 грам матча на годину.
Після цього чай матча пакують у вакуумні упаковки, іноді їх зберігають у холодильнику за низьких температур. Але навіть за таких умов термін його зберігання не перевищує більше року. А якщо ви відкрили упаковку, випити чай потрібно за пару місяців максимум. Матча дуже швидко втрачає свої корисні властивості.
Японський чай матча
Практично вся територія Японії знаходиться у субтропічному кліматі, але чай матча вирощується не у всіх регіонах. До основних провінцій, де вирощують чай, належить префектура Айті з центром у місті Нісіо. У цьому регіоні виробляється більше половини всього японського чаю матчу. Самі преміальні сорти вважаються з міста Удзі у префектурі Кіото. Тут є максимально комфортні кліматичні умови для чаю Матча. Гірська місцевість із постійними туманами та мінімальною кількістю яскравих сонячних променів. Найбільшим виробником комерційних сортів вважається місто Фудзієдо та регіон Фудзі у Судзіока.
Користь японського чая матча
Чай матча вирощують на затінених плантаціях, чай накопичує у собі велику кількість амінокислот та антиоксидантів. Сам спосіб вживання чаю матча має на увазі, що ми випиваємо сам лист повністю, разом із м'якоттю. На відміну від звичайного чаю, де заварку ми викидаємо.
Чай матчу справедливо можна вважати суперфудом,
- Чай матч містить багато вітамінів А, С, Е, К, В
- Він зміцнює імунітет.
- У матчі міститься у 100 разів більше епігалокатехіну, ніж у будь-якому іншому чаї. Цей антиоксидант у 25-100 разів сильніший, ніж вітаміни C та E.
- Стримує діабет 2 типу. Чай знижує рівень тригліцеридів, холестерину та глюкози у печінці.
- Чай матча знижує рівень холестерину.
- Має хороший ефект, що бадьорить. У матчі багато кофеїну, але завдяки амінокислоті L-теанін він засвоюється повільніше. Тому енергетичний підйом відбувається поступово та без побічних ефектів.
- Хлорофіл очищає кров і вимиває токсини з організму.
- L-теанін розслаблює. І водночас допомагає концентруватись.
- Захищає від інфекції. Дослідження показали, що чай стримує зростання вірусу грипу A, гепатиту B та C, герпесу та золотистого стафілококу.
- Допомагає лікувати шлунково-кишкові розлади. Вчені кажуть, що напій допомагає організму позбутися шкідливих хімічних речовин та токсинів.
Що таке матчу Усуча та Койча
Ви часто могли зустріти назви Усуча та Койча. Японський чай матча буває різної якості з об'єктивних обставин. На це впливає клімат та вік чайного куща. Саме тому прийнято ділити чай матча на міцний та м'який. Міцний при заварюванні нагадує рідкий крем, має яскравий насичений смак і добре тонізує організм. Койча це синонім висококласного міцного чаю, він інтенсивний і має насиченый смак. Листя для такого чаю збирається з кущів не молодше 30 років.
З молодших рослин готують усуча, з м'якшим і трохи гіркуватим смаком. Такий чай матча трохи дешевший. Молоді кущі матчу мають більшу кількість катехіну у складі, він надає характерної гіркоти, так само гіркоту підвищує велика кількість сонячних променів, які потрапляють на рослини під час дозрівання.