Аеропрес для приготування кави AeroPress
Аеропрес сконструйовано у 2005 році професором Стендфордського університету Аланом Адлером.
Адлер дуже любив пити каву. Але йому дуже не подобалося, що більшість кавоварок, які були на той час доступні, готують каву відразу на багато порцій, а не одну. Та й процес приготування кави був досить довгим, приблизно 4 хвилини. Тому він вирішив сам зробити девайс для приготування кави собі.
Спочатку він намагався вдосконалити вже існуючі способи приготування, спростити їх. Експериментував він із воронкою від Меліта. Він помітив багато недоліків у такому способі приготування – чим довше тривала екстракція, тим більш гірким ставав напій. Він зрозумів, щоб покращити смак потрібно якось зменшити час екстракції кави і вирішив прискорити її за допомогою тиску.
Перші варіанти аеропресу він вигадав уже за кілька тижнів. Він використовував пластикову трубку із поршневим механізмом. Після перших зварених чашок він зрозумів, що винайшов щось особливе і почав удосконалювати цей механізм.
Повноцінно на ринок Аеропрес вийшов 2005 року, але зустріли новинку досить скептично.
Але згодом ставлення до винаходу почало змінюватися. Цей спосіб виділявся на фоні інших портативністю, простотою та ціною. Кава виходить смачною, а часу на її приготування потрібно набагато менше. І Аеропрес став стрімко набирати популярності. І вже з 2088 року почав проводитись щорічний неофіційний чемпіонат світу з AeroPress World Aeropress Championships, WAC.
Як влаштований принцип роботи кавоварки AeroPress Аеропрес
Аеропрес готує каву за допомогою тиску, цей метод схожий на приготування кави в еспрессо кавомашині та гейзерній кавоварці.
Аеропрес складається з пластикової прямої трубки у формі циліндра з поршневим механізмом,
При натисканні на поршень вода під тиском просочується крізь шар меленої кави і, проходячи через фільтр, стікає в посудину для напою.
В комплект входить (комплектація може змінюватись в залежності від моделі)
- Комплект кавоварки «АероПрес»:
- Поршень із поліпропілену, з гумовою прокладкою на кінці
- Циліндр із поліпропілену, з мітками об'єму для контролю наповнення водою
- Кришка з перфораціями для мікрофільтра
- Мірна ложка
- Лопатка-мішалка
- Фільтри
При зборі Аеропрес фільтр вкладається в кришку, а кришка кріпиться на нижній частині циліндра. Девайс перевертається і ставиться на посудину для готової кави. Зверху встановлюється поршень і натискається, створюючи певний тиск так, як це відбувається в класичному шприці.
Як приготувати каву в АероПрес AeroPress
- Витягніть поршень з корпусу (колби) Аеропреса.
- Вставте фільтр у кришку пристрою.
- Змочіть фільтр
- Закрутіть кришку з фільтром
- Встановіть Аеропрес на посудину та насипте потрібну кількість кави
- Струсіть, щоб вирівняти каву.
- Додати воду до першого рівня в корпусі. (температура 90 градусів)
- Перемішайте каву щоб повністю змочити її
- Долийте потрібну кількість води
- Вставте поршень і акуратно натисніть на нього.
- Натискайте поступово, якщо відчуваєте опір трохи зменшите зусилля, дотиснути потрібно до упору.
- Зніміть кришку фільтра та видаліть кавову таблетку
Який аеропрес обрати?
Залежить від того, де ви його використовуватимете. Якщо ви готуватимете каву тільки вдома, візьміть класичну модель. Вона дозволяє за один раз приготувати 200-300 мл кави.
Якщо ж ви хочете брати з собою аеропрес із собою в поїздки, подорожі і так далі, краще купіть похідну модель Аеропрес Го. Вона легше і компактніше складається в кейс, що йде в комплекті, займе мало місця в рюкзаку або сумці. Похідно варіант аеропрес дозволяє приготувати близько 200 мл кави.
У базовому комплекті з аеропресом завжди йде 100 фільтрів, тож із замовленням розхідників можна буде почекати. Надалі можна докуповувати фільтри, вони йдуть упаковками по 350 шт. і порівняно недорогі. Нині середня ціна за упаковку 300 – 400 грн.
Яка кава підходить для приготування в аеропресі AeroPress?
Якщо говорити коротко, то будь-хто.
Обмежень немає зовсім. В аеропресі однаково чудово розкривається кава будь-якого ступеня обсмажування. Важливий тільки розмір помелу та дозування.
Які розхідники знадобляться для аеропресу та як з ними працювати?
Для приготування кави в аеропресі обов'язково потрібні фільтри. Вони бувають багаторазові металеві та одноразові паперові
Різниця між ними не тільки в тривалості використання і в ціні (металеві фільтри коштують дорожче за звичайні, але вони багаторазові).
Металеві фільтри дозволяють отримати напій, який за властивостями ближче до еспресо з кавоварки: більше масел, є крема (пінка на поверхні напою).Напій вийде більш насиченим, але в ньому потраплятимуть мікрочастинки кави.
Паперові дають чашку ближче до фільтр кави, він майже без пінки та з більш чайною текстурою. Напій буде більш м'яким та чистим.
При використанні паперових фільтрів перед приготуванням кави їх бажано змочувати гарячою водою. Це не обов'язково, як при використанні пуровера, де потрібно перед приготуванням прогріти стінки, щоб екстракція була більш стабільною та передбачуваною.
Змочування фільтра дозволить вам прибрати смак паперу, який іноді дають фільтри.
Як не зіпсувати каву в аеропресі
- Не потрібно занадто сильно тиснути на поршень, інакше мелена кава може потрапити в чашку або чайник в обхід фільтра через сильний тиск. У цьому випадку напій стає гірким і шорстким.
- Намагайтеся тиснути м'яко та поступово. Спочатку це може не виходити, але після невеликого тренування та практики ви зрозумієте, яке зусилля потрібно, щоб отримати ідеальну чашку кави.
- Оберіть відповідний та зручний посуд. Звичайно, найкращий варіант це кавовий сервер. Але не кожен скляний сервер здатний витримати такий тиск. Якщо посуд тендітний, скло може луснути. Тому якщо ви не впевнені, що він витримає, ставте аеропрес на міцнішу ємність.
- Верхній діаметр посуду повинен бути ширше 7 см, але не більше 8,5 см, щоб ви могли використовувати його з аеропресом.
- Не настоюйте каву в аеропресі надто довго. Півтори хвилини буде цілком достатньо. Так, це менше, ніж при приготуванні в імерсійній воронці або френч-пресі, коли каву заварюють 3-4 хвилини. Але враховуйте, що тиск посилює екстракцію. Якщо перетримати каву в аеропресі, напій вийде надмірно терпким і з гіркотою.
Час тистку кави в аеропресі також залежить від того, наскільки активно ви перемішуватимете каву. Ось кілька прикладів:
У класичному рецепті Алана Адлера, творця аеропресу, рекомендовано використовувати дуже дрібну каву, активно розмішувати протягом 10 секунд, а потім відразу видавити напій у чашку. настоювання тут не передбачено взагалі.
Найчастіше такий рецепт використовують рідко. Рекомендуємо помел робити більше, перемішувати протягом кількох секунд, настоювати каву приблизно хвилину, а потім видавити в чашку.
Для розуміння можна спробувати обидва ці рецепти, щоб зрозуміти, який принцип більше підходить саме вам. У першому випадку кава буде ближче до класичного еспресо з кавоварки, але без пінки і менш щільна за текстурою, а в другому за смаком вийде ближче до фільтр кави. Після того як спробуєте обидва рецепти, ви зможете експериментувати та шукати свої варіанти. Просто враховуйте, що кожне перемішування посилює екстракцію. Більше перемішуєте, значить час настоювання варто зменшити, щоб не переварити каву.
Також завжди звертайте увагу на воду. Часто для заварювання кави використовують воду із надто високою мінералізацією (нерідко такою виявляється і фільтрована водопровідна). Мінералізація повинна бути не вищою 130 мг/л. Виміряти її можна TDS-метром. Це не дуже дорогий предмет, його можна купити на будь-якому маркетплейс, вартість до 500 грн.
Посібник з приготування кави в аеропресі
Головна особливість аеропресу в тому, що при заварюванні вода проходить через каву під невеликим тиском, який створюється при натисканні рукою на поршень. Завдяки паперовому фільтру напій виходить чистим і прозорим, а завдяки тиску більш щільним, ніж крапельні методи заварювання. Існує два основних способи приготування кави в аеропресі. Найчастіше використовують прями
Що знадобиться для приготування кави в аеропресі
Обов'язково:
- Кава в зернах або мелена.
- Сам Аеропрес.
- Паперові фільтри (або металеві)
- Гаряча вода.
Бажано:
- Ваги
- Кавомолка.
- Таймер.
- Регулювання ступеня помелу
Помел для аеропресу потрібен трохи дрібніший за середній — на вигляд він повинен бути між помелами для еспресо та пуровера. Тим не менш, аеропрес більше за інших методів дозволяє експериментувати з помолом, тому залежно від результату, можна його підлаштовувати, впливаючи таким чином смак.
Температура води в аеропресі
Оптимальна температура для приготування кави в аеропресі приблизно 90 °С. Для цього можна довести воду до кипіння, а потім дати їй охолонути протягом кількох хвилин. Тут слід зазначити, що Алан Адлер, винахідник аеропресу, рекомендує використовувати воду температурою 80 °С. Але в більшості випадків таки використовують температуру 90 °С. В ідеалі, якщо у вас буде термометр або чайник з регулюванням температури.
Перед тим, як встановити кришку з паперовим фільтром в аеропрес, пролийте через фільтр трохи гарячої води, щоб позбавитися можливого присмаку паперу, а потім засипте мелену каву в аеропрес.
Для повнішої екстракції можна вливати воду у два етапи.
Спочатку влити третину всього обсягу води по відношенню кави, тобто на 18 г кави можна взяти 50-60 мл води і почекати 30 секунд, а потім залити воду, що залишилася. Якщо загальний об'єм води дорівнює 180 мл, то потрібно влити залишок - 120-130 мл води і встановити поршень на аеропрес, і зробити невеликий зворотний рух, щоб вода не протікала через фільтр вниз. У такому положенні аеропрес потрібно залишити ще на 40 секунд. (час залежить від вашого рецепту)
Тиск на поршень в аеропресі
Після закінчення змочування та заварювання зніміть поршень і перемішайте каву (перемішування не обов'язкове), а потім встановіть його назад і, зберігаючи постійний тиск, плавно тисніть на поршень протягом 20-30 секунд, поки вся вода не потрапляє в чашку.
Наприкінці потрібно викинути використаний фільтр з кавою і налити в чашку.
Краще купити AeroPress чи AeroPress Go?
AeroPress вже давно користується популярністю серед любителів кави. Це маленький, легкий та надійний девайс.
Але нещодавно був випущений новий AeroPress для подорожей - AeroPress Go, який упакований у свій спеціальний кухоль, який слугує кейсом для зберігання. Обидва аеропреси коштують приблизно однакову суму і дають однакову каву, то який з них взяти?
Який би AeroPress ви не придбали, ви зможете приготувати гарну каву. Відмінності між ними полягають швидше у розмірі, формі та зручності, ніж у смаку кави.
Оригінальний AeroPress – 29 на 11 на 11 см. , коли упакований, а AeroPress Go – 12 x 9 x 9 см. коли він зберігається в дорожній кружці, що додається.
Насправді ця досить невелика різниця. Навіть класичний аеропрес завжди був популярним як девайс для подорожей. Аеропрес Go трохи коротший, хоча розміри камери залишилися такого ж розміру. Уся економія по ширині досягається за рахунок зменшення розміру пластикового кільця у нижній частині.
Аеропрес Go відмінно вміщається у свій (пластиковий) кухоль, це дозволяє скласти всі потрібні предмети (фільтр, ложка, ложка для перемішування і т.д.) у маленький компактний кейс. Це набагато зручніше при поїздках. Єдине, де різниця у розмірах між двома девайсами дійсно має значення, полягає у їх продуктивності.
Оригінальний AeroPress може варити близько 300мл. кави, в той час як Go може варити лише близько 220 мл. Хоча це може здатися невеликою різницею, але іноді вона вирішальна.
І хоча AeroPress загалом розрахований готувати достатньо кави для однієї людини, для приготування кави на двох (або більше) можна зварити дуже міцну каву та розбивати її водою.