- Тара1
Холодне заварювання кави cold brew
Холодна кава cold brew це зовсім не те ж саме, що й охоловши кава, вони принципово відрізнятимуться за смаком, вмістом кофеїну та текстурою самого напою.
Що таке холодна кава Колд Брю
Якщо перекладати буквально cold brew – це холодне заварювання. Цей спосіб був придуманий як альтернатива охолодженій каві та каві з льодом. Всі поціновувачі кави знають, що якщо приготувати каву якимось класичним способом, а потім її охолодити або додати в гарячу каву лід для зниження її температури – це безнадійно зіпсує Ваш напій. Це буде неприємна і не збалансована кава, особливого задоволення від неї ви не отримаєте. Лід розтане, перетворившись на воду і розбавить каву, напій втратить свою щільність та текстуру. А якщо кава холоне природним шляхом, вона просто втратить свій аромат.
Холодне заварювання кави Колд брю це кава, яку заварюють холодною водою протягом тривалого часу, так само може використовуватися вода кімнатної температури. Заварювання таким способом займає набагато більше часу, ніж класичні способи і може займати від 8 до 24 годин.
Чим відрізняється кава cold brew від охолодженої
Потрібно розуміти, що на смак та аромат кави впливає дуже багато факторів: яку каву ви використовуєте, обсмаження, помел, час заварювання і навіть якість води. При приготуванні холодної кави найважливіші фактори – температура і час заварювання. Головна відмінність колд брю від звичайної кави (навіть якщо ви використовуєте однакову каву) – в ній практично відсутня кислинка, більш високий вміст кофеїну та характерна гіркуватість у післясмаку
Від Часу та температури залежить швидкість окислення та перетворення масел, кислот та цукрів, які містяться у каві, тому смак так відрізняється. Через низьку температуру кава виходить більш солодкою і м'якою, має меншу кислинку і тонкий смак. Так само низька температура впливає і на аромат, адже він є результатом випаровування олій з кавових зерен, а при нагріванні вони випаровуються швидше. Саме тепло надає каві характерного яскравого аромату. У холодній каві аромат може бути не таким інтенсивним, але зберігається набагато довше. Варто враховувати, що Колд Брю кава буде міцнішою, в ній буде більший вміст кофеїну, через більш довгий контакт води з кавою.
Переваги Cold Brew холодного приготування кави
При холодному заварюванні кави виділяється багато корисних і смакових компонентів зерен, які губляться, через температуру, при класичних способах. Це дає Cold Brew особливий м'який та збалансований смак без зайвої кислотності чи гіркоти. Аромат Колд Брю кави дуже насичений, він відрізняється глибиною та складністю. Також великою перевагою кави Cold Brew є стійкість і стабільність самої кави, приготована таким способом кава може зберігатися дуже довго (у холодильнику до декількох тижнів) не втрачаючи свого смаку та аромату. Cold Brew можна приготувати відразу досить багато, розлити його по пляшках або в спеціальний посуд і поступово пити.
Як приготувати каву Cold Brew?
Існує дуже багато хороших девайсом для приготування кави, найпопулярніші виробники: HARIO, iCafilas, MHW-3BOMBER, FREEDA, Yama Glass.
Колд брю не вимагає особливих навичок. Вам знадобляться кава крупного помелу, сама посудина для заварювання та фільтр для кави
- Візьміть каву, краще кава світлішого обсмажування. Змеліть каву, для Колд Брю підійде великий помел (орієнтир морська сіль). Розмір помелу важливий, тому що він впливає на швидкість екстракції кави.
- Залийте каву холодною водою чи водою кімнатної температури. Орієнтуйтесь на пропорцію 1 до 8
- Бажано закрити ємність, щоб кава не вбирала сторонні запахи з холодильника. Після цього залиште каву за кімнатної температури або поставте в холодильник. Середній час приготування 8-24 години
- Перед вживанням потрібно процідити каву через спеціальний фільтр, щоб прибрати частинки меленої кави.
- Розлийте каву по склянках та насолоджуйтесь